latinica  ћирилица
29/09/2015 |  08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

"ИД разрађена у лабораторијама Запада"

Руски предсједник је у УН врло јасно раскринкао лицемјерну политику Запада према Сирији, изјавио је стални представник Сирије при УН Башар Џафари.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

Како је рекао, руски предсједник "исправно схвата догађаје на Блиском истоку".

"Све је врло правилно анализирао, раставио на слојеве оно што се дешава. Он зна праве разлоге за то", рекао је Џафари руској агенцији ТАСС.

Према изјави сиријског дипломате, руски лидер је први пут рекао да је "Исламска држава" (ИС) производ Запада "разрађена у лабораторијама западних обавјештајних структура".

ТАСС подсјећа да је Путин на 70. засједању ГС УН у његовом говору назвао нелегитимним свако поступање земаља мимо Повеље УН и позвао на формирање широке антитерористичке коалиције на основу међународног права и Повеље.

Путин је, такође, предложио да Савјет безбједности УН размотри могућност усвајања резолуције о координацији свих снага које се боре против ИС.

Руски предсједник је указао да се због "агресивног војног мешања" створио вакуум власти у неколико земаља Блиског истока и сјеверне Африке и "довео до формирања зона анархије, које су одмах почели да попуњавају екстремисти и терористи".

"А сада редове радикала попуњавају и чланови тзв. умјерене сиријске опозиције коју подржава Запад. Прво их наоружавају, обучавају, а они потом пређу на страну тзв. ИС", рекао је Путин, додајући да ни ИС није никла ниоткуда, већ су је "од почетка његовали као оруђе против непожељних секуларних режима", преноси ТАСС.