latinica  ћирилица
29/09/2015 |  08:34 | Аутор: Политика

Пинк панде – кинеска копија пантера

Нови клан пљачкаша дијаманата по много чему подсјећа на групу са простора бивше СФРЈ, али Интерпол тврди да је ријеч о имитаторима. На мети прстење које разбојници пред очима продавца замјењу припремљеним „лажњаком.”
Пинк панде – кинеска копија пантера (Срђан Печеничић) -
Пинк панде – кинеска копија пантера (Срђан Печеничић)

Двојица Кинеза, чланова криминалне групе “Пинк панда“, насqеднице злогласних “Пинк пантера“ који су годинама утјеривали страх у кости власницима драгуљарница, ухапшена су у Јапану. Полиција у Токију сматра да су Хуанг Венде (44) и Занг Лијангчен (40) украли дијамантски прстен вредан 170.000 долара на начин који много подсјећа на групу са простора бивше СФРЈ.

Они су приведени на аеродрому Нарита у акцији Интерпола. Претходно је токијска продавница скупоцјеног накита доставила Интерполу снимак безбједносне камере, сачињен у јануару. Тада су, како се сумња, управо ова двојица Кинеза украла скуп комад накита, тако што је један од њих одвлачио пажњу продавцу, док је други убацио прстен у џеп.

Јапанска полиција, како је навео шеф токијског Интерпола Кента Намба, одлучна је да се насљедницима “пантера“, које је Скотланд јард духовито прозвао надимком “Пинк панда“, што пре стане на пут и да се тамошњи драгуљари заштите од нове групе разбојника. Британска полиција прије петнаестак година “крстила“ је и “Пинк пантере“ надимком који им је донио “свјетску славу“, због пљачке у којој је, као у познатом истоименом филму, лопов сакрио дијамант у кутијицу са кремом за лице.

Јапанској полицији су у откривању двојице “панди“ помогле колеге из Француске, гдје се догодила слична пљачка. Француска обавјештајна агенција “Сираско“ дошла је до податка да “панде“, које по много чему подсјећају на “пантере“ постоје већ неколико година. Чланови ове групе су Кинези.

Токијске продавнице накита раније су већ два пута биле на удару “пантера“, односно групе коју су чинили разбојници са простора бивше Југославије, па је разумљива велика посвећеност тамошње полиције да се “пандама“ стане на пут. Српско-црногорска банда украла је 2007. године накит вриједан два и по милиона евра из драгуљарнице у елитном токијском кварту Гинза. Само стотинак метара удаљена је продавница из које су припадници исте групе, у марту 2004. године, украли дијаманте вриједне чак 32 милиона евра.

Информацију да је све мање правих “пантера“, а све више плагијатора саопштио је Вилијам Лабријер, шеф Интерпола, почетком љета у Будви, гдје је одржан састанак чланица међународне организације полиције. Он је тада казао да су кључни “пантери“ иза решетака, али да полицији сада муке задају многобројни имитатори.

“Панде“, као и некада “пантери“, избјегавају било какво насиље и никада не носе оружје. За сада се зна да група има око 50 чланова. Увијек су беспрекорно обучени када уђу у драгуљарнице и затраже да погледају накит. Њихов стил је да скупоцјени прстен из витрине у погодном тренутку замијене добро урађеном копијом и да затим мирно одшетају даље. Власницима треба много времена да схвате шта се догодило.

Зато је француска полиција упозорила драгуљаре у Кану и Монаку да би могли да се нађу на мети “Пинк панди“ посебно током 68. филмског фестивала. “Панде“ су елегантно обучени Кинези који глуме богате туристе. Када уђу у драгуљарницу, они затраже од продавца да им накит извади из витрина а затим им кажу да желе да оно што су изабрали буде лијепо запаковано за поклон.

Обично оставе неколико стотина долара као потврду да ће се вратити сутрадан да плате остатак и преузму упакован накит. До тог тренутка, оригинал је већ замијењен копијом, а продавци то схвате тек када се “купци“ наредних дана не појаве да преузму накит.

“Пинк панде“, као и некада “пантери“, крећу у акцију тек када лукаво испланирају сваки свој корак. Они прво изаберу продавницу коју ће опљачкати, а онда се одлуче за комад накита који већ постоји у витрини. Затим се побрину за израду “двојника“, сачињеног од јефтиног разнобојног стакла и метала увезеног из Кине.

Почетком септембра, у Паризу су на по пет година затвора осуђена тројица чланова “панди“ због крађе дијамантског прстена вредног 520.000 америчких долара из драгуљарнице у Монаку. Полиција их је препознала по снимку са камера у продавници и ухапсила их на париском аеродрому у фебруару, када су се укрцавали у авион за Кину.