latinica  ћирилица
29/09/2015 |  08:45 | Аутор: dnevni avaz

Влада ФБиХ иде у брзу приватизацију пет великих предузећа

Према усвојеном Акционом плану за провођење Реформске агенде, Влада ФБиХ намјерава у року од само три мјесеца, од октобра до децембра да приватизује минимално пет предузећа с мањинским државним капиталом.

Како сазнају федерални медији ради се о "Босналијеку", "Енергопетролу", "Алуминију", Фабрици дувана Сарајево и "Сарајево-осигурање". Укупан државни капитал у ових пет предузећа процјењује се на 190 милиона КМ.

Према процјенама, мало је вјероватно да Влада може у овако кратком року продати државни капитал у тим предузећима за оптималну цијену. Штавише, ако се власт упусти у овај посао без темељите припреме, ФБиХ ће бити вишеструко оштећена.

- Прво треба направити састанке у управама, синдикатима, надзорним одборима, а да се онда након тога уради процјена тржишне вриједности државног удјела. Ако би се ишло на берзу, то би значило да би државни дио, напримјер у ФДС-у, могао бити теоријски продат за 20 милиона КМ. То је, према берзанским правилима, по врло ниској цијени.

Капитал ФДС-а, према књиговодственој вриједности, износи 51,3 милиона КМ, што значи да он тренутно може бити продат за, практично, пола цијене.

- У овај посао не би се требало улазити без ангажиовања угледне ревизорске куће која ће прво процијенити тржишну вриједност компанија, процијенити колико новца је то новца и да испод тога не може ићи - рекао је извор листа.

Влада ФБиХ, како је навела у Акционом плану, од продаје државног капитала у јавним предузећима планира да санира Завод ПИО/МИО, купи социјални мир и спријечи евентуалне протесте пензионера.

Књиговодствене вриједности предузећа:


Босналијек - 19,25 посто капитала од 15 милиона КМ
Енергопетрол - 22,1 посто капитала од 15,1 милион КМ
ФДС - 39,9 посто капитала од 51,1 милион КМ
Алуминиј - 44 посто капитала од 83,6 милиона КМ
Сарајево-осигурање - 45,5 посто капитала од 26,3 милиона КМ