latinica  ћирилица
29/09/2015 |  08:53 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Нова законска рјешења за храну, ветеринарство, алкохолна пића...

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске донијело је или покренуло процедуру за доношење важних закона и измјена и допуна закона који се односе на храну, ветеринарство, пољопривреду, вино, алкохолна пића, подстицаје...
Стево Мирјанић - Фото: РТРС
Стево МирјанићФото: РТРС

Министар Стево Мирјанић у интервјуу Срни истиче да ова законска рјешења имају за циљ креирање пословног амбијента, те усклађивање са европским правним оквиром, као и са стратешким оквирима развоја пољопривреде до 2020. године.

Подсјећајући да задаци обухваћени Реформском агендом имају подлогу у Економској политици Српске за 2015. годину, Мирјанић прецизира да се све активности односе и на успостављање ИПАРД оперативне структуре за коришћење предприступних средстава ЕУ.

Она су намијењена за пољопривреду и рурални развој, те успостављање система земљишних површина и унапређење система за обиљежавање животиња - што су активности које се проводе са заједничким институцијама БиХ.

Мирјанић напомиње да Реформска агенда укључује и активности које је Министарство предузело на реформисању јавних предузећа у области шума и вода.

Он подсјећа да је Влада Српске усвојила програме мјера за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције предузећа "Шуме Републике Српске" и за успостављање рационалне и ефикасне функције Јавне установе "Воде Српске".

Од новог руководства "Шума Републике Српске" Мирјанић очекује стабилизацију пословања предузећа у свим сегментима и редовно сервисирање законских обавеза - очување шумског еко-система, позитивно пословање, улагања у просту репродукцију шума, испуњавање обавеза према радницима, локалним заједницама и добављачима...

"Посебну одговорност `Шуме` морају показати према свим дрвопрерађивачима Српске, а прије свега високим финалистима, јер је то прворазредни интерес економије Српске", истиче Мирјанић.

Када је ријеч о добити од 640.000 КМ које је ово предузеће остварило у првих пола године, министар наводи да је то резултат повећане пословне дисциплине и примјене мјера које је Влада усвојила.

Мирјанић указује да је печат неповољним условима привређивања у пљопривреди дала овогодишња суша, која је утицала да обим производње кључних производа буде десеткован.

Највеће штете су забиљежене у производњи кукуруза и соје, гдје се процјењују губици од 40 до 50 одсто, затим у производњи поврћа на отвореном, те у сточарској производњи.

Мирјанић наводи да се у производњи поврћа на отвореном, гдје су постављени системи за наводњавање, очекују приноси у границама вишегодишњег просјека и добар квалитет производа, док се код произвођача који нису наводњавали очекују штете од 40 до 60 одсто, посебно тамо гдје је на приносе утицао град.

Влада је константно пратила стање и предузимала мјере па посљедње процјене кажу да смањење обима и вриједности пољопривредне производње због суше у овој години износи 200 милиона КМ.

У Економској политици за ову годину процјењено је улагање од 200 милиона КМ у дјелатности које покрива Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а Мирјанић наводи да је ријеч о важним улагањима за развој аграрних субјеката, санацију штета од поплава, наводњавање, подстицаје...

Средства ИРБ-а у износу од 65 милиона КМ намијењена су за подршку текућој производњи и улагања у развој аграрних субјеката, а 60 милиона КМ за подстицаје реализовано 15 милиона КМ.

Мирјанић поручује да ће средства за подстицаје у 2015. години бити исплаћена, као што су исплаћена сва средства у претходној години те да Министарство нема дуговања из ранијег периода, као што последње двије године нема никаквих прекорачења обима средстава намијењених подстицајима.

Средства међународних пројеката, која се усмјеравају путем Министарства, у овој години износе десет милиона КМ и биће реализована у већем броју општина Српске - закључује Мирјанић у интервјуу Срни.