latinica  ћирилица
29/09/2015 |  09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија: Контрамјере- Стоп за украјинске авионе

Русија је саопштила да ће од 25. октобра затворити свој ваздушни простор за украјинске ваздухопловне компаније, као одговор на исту такву мјеру коју је Украјина претходно увела за два руска авиопревозника.

На основу инструкција руског премијера Дмитрија Медведева, од руске Федералне саобраћајне агенције је затражено "да информише украјинске авиокомпаније које лете за Русију како ће им од 25. октобра бити забрањено да користе руски ваздушни простор", саопштила је агенција Тас, цитирајући портпарола руског министарства саобраћаја.

Ова мјера представља одговор на прошлонедјељну одлуку украјинских власти које су забраниле руским компанијама Аерофлот и Трансаеро да лете за Украјину, такође од 25. октобра. Украјинци су такође забранили и руске транзитне летове уколико авион превози војни персонал или робу двоструке намјене. Москва је ову одлуку Украјине окарактерисала као "чин лудости".

Украјински предсједник Петро Порошенко је 16. септембра проширио листу санкција против руских фирми и појединаца на још 400 званичника и 90 компанија.