latinica  ћирилица
29/09/2015 |  09:25 | Аутор: Vijesti

ЦГ: Тужилаштво провјерава како се градило Руско село

О нелегалној градњи Руског села још 2008. јавно су говорили из МАНС-а, прозивајући тадашњег градоначелника, јер није спровео рјешење о рушењу нелегалних вила.
Руско село изнад Светог Стефана (фото:Лука Зековић) - Фото: vijesti.me
Руско село изнад Светог Стефана (фото:Лука Зековић)Фото: vijesti.me

Специјално тужилаштво провјерава да ли је било малверзација и приликом изградње Руског села, на литицама брда Чесминова изнад Светог Стефана.

По налогу тужиоца Инспектори Одсјека за борбу против организовног криминала и корупције, из Општине су узели комплетну документацију у вези са градњом луксузног комплекса вила у насељу Царско село.

Пројекат резиденцијалног комплекса од 36 вила, прије готово осам година промовисао је колашински бизнисмен Зоран Ћоћо Бећировић.

Он је још у јануару 2007. поднио захтјев за добијање грађевинске дозволе за градњу комплекса вила.

У тај посао накнадно улази и компанија Трејд јуник, која наводно преузима половину објеката на брду. Јавности нијесу саопштени детаљи тог посла, али у катастарским папирима нема података о изграђеним вилама.

Виле које се стрмо спуштају са обје стране брда, окружујући цркву Свете недјеље, већ су завршене на дијелу парцеле која се води на фирму Трејд јуник.

То није случај са објектима који се налазе на Бећиревићевој земљи.

Усвајањем планских докумената, студије локације “Близикуће“ и “Тудоровићи“, легализовано је и насеље изнад Светог Стефана, чија градња је почела без иједног папира. О нелегалној градњи Руског села још 2008. јавно су говорили из МАНС-а, прозивајући тадашњег градоначелника, јер није спровео рјешење о рушењу нелегалних објеката Трејд јуника и Бећировића.

Партнерски односи Трејд јуника и Општине Будва већ су под лупом Специјалног тужилаштва.

Након што су у августу ухапшени, 13 бивших и актулених општинских функционера, тужилаштво је од града тражило комплетну документацију о пословима Општине и компаније на чијем је челу Мирко Латиновић.

Та фирма власник је комплекса у центру Будве ТQ Плаза. Локални челници су, тврде из тужилаштва, Општину оштетили за око осам милиона евра, док су се договарали о послу око изградње тог луксузног објекта.

Виши суд је донио привремену мјеру забране располагања на готово 30.000 квадрата стамбено -пословног простора у ТQ Плаза, који су укњижени на компанију Трејд јуник.

Сумња да се у оквиру тих квадрата крију стамбени и пословни простори појединих општинских и функционера ДПС-а, на које је наводно указао свједок сарадник, бивши градоначелник Рајко Куљача, био је сигнал да се стави “шапа“ на имовину Трејд јуника у ТQ Плази.

Крак тужилачке истраге потом је усмјерен на други значајан општински пројекат у којем је Трејд јуник био један од извођача радова - постројење за третман отпадних вода у насељу Вјештица.

Тужилаштво је отворило извиђај и у том предмету, а саслушани су и руководиоци фирме “WТЕ отпадне воде Будва“, која реализује 120 милиона еура тежак пројекат.