latinica  ћирилица
29/09/2015 |  10:12 | Аутор: СРНА

Ћорић: Неопходно веће улагање у механизацију

У привреди Републике Српске неопходно је веће улагање у набавку савремених машина и аутоматизацију, без чега је немогуће бити конкурентан на тржишту, рекао је директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић.

Он је истакао да је аутоматизација најпотребнија и најпримјењивија у области машинске и електро индустрије, које су носиоци развоја у свим земљама, али да је потребна и у области кожарске, текстилне и сваке друге индустрије.

"Данас је опрема та која гарантује квалитет и продуктивност. То су савремене машине, аутоматизација и квалитетна радна снага која је у стању да прати те машине, у смислу довољне обучености, креативности за програмирање и слично", нагласио је Ћорић.

Према његовим ријечима, трендове у Европи и свијету препознају и домаћи привредници, који у посљедње вријеме много улажу у опрему, посебно у машинској индустрији.

"Имамо фабрике у области кожарске индустрије у којој робот прави ђонове за ципеле, што је прије десетак година било незамисливо", напоменуо је Ћорић.

С друге стране, тврди Ћорић, проблем већине привредника у Српској је што немају финансијске моћи да квалитетно прате новости у свијету механизације.

"Привредницима није рјешење да узимају средства од комерцијалних банака, јер су она изузетно скупа. Најбоље рјешење били су подстицаји Министарства индустрије, енергетике и рударства, које смо имали претходних година", рекао је Ћорић.

Он је додао да су ти подстицаји дали ефекете, односно да се показало да су све фирме које су обнављале машине повећале производњу и број запослених у смислу проширења производних процеса.

Из Министарства индустрије подсјећају да је у 2011. години уведен поступак додјеле субвенција по принципу пројектног финансирања.

Од тада се субвенције додјељују искључиво као подршка реализацији развојних пројеката привредних субјеката, а који се односе на увођење савремене технологије, савремене опреме, изградњу производних објеката, развој и иновације, јачање људских ресурса, промоцију, те пројекте увођења система квалитета. С тим у вези, од 2011-2013. године додијељено је укупно 56,57 милиона КМ за 704 привредна субјекта, речено је у Министарству.