latinica  ћирилица
29/09/2015 |  10:22 | Аутор: СРНА

Линта осудио Милановићево вријеђање српских званичника

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта осудио је изјаву хрватског премијера Зорана Милановића, у којој је вријеђао предсједника Србије и одбио било какав разговор са српским премијером.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Поводом изјаве хрватског премијера да "не зна ко је Томислав Николић и који посао обавља", Линта је оцијенио да је "јадно да се Милановић спушта на такав ниво да вријеђа предсједника српске државе".

"Нажалост, Милановић све више показује нетрпељивост јер сматра да је Хрватска тобоже више вриједна од Србије и да му није потребан никакав разговор. Очигледно је да Милановић одбија истински дијалог са Србијом, јер не жели добре односе између двије државе на основама међусобног поштовања и равноправности", навео је Линта у саопштењу.

Он сматра да изјаве Милановића показују да у Хрватској све више влада нервоза због чињенице да Србији, због економских реформи и односа према избјеглицама, расте углед у међународној заједници.

Линта изражава чуђење због чињенице да хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић условљава састанак са представницима власти у Србији, уколико званични Београд направи помак у рјешавању неких отворених питања, као што је питање несталих.

Према његовим ријечима, Китаровићева веома добро зна да је Хрватска постала члан ЕУ, а да није ријешила бројна отворена питања између двије државе.

"У питању су одузета имовинска и стечена права протјераних Срба, неспровођење Уставног закона о правима националних мањина који гарантује употребу српског језика и ћирилице у јавном животу и запошљавање Срба у јавном сектору", навео је Линта.

Осим тога, каже Линта, ту је и некажњавање починилаца ратних злочинаца према српским цивилима и заробљеницима, одбијање да се признају српске жртве и обештете породице жртава и одбијање да се ексхумирају посмртни остаци српских жртава са познатих гробних мјеста у Хрватској.

Линта је поздравио изјаву српског премијера Александра Вучића да је Србија увијек спремна на разговоре због регионалне стабилности и пријатељских односа међу народима и државама.