latinica  ћирилица
29/09/2015 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

"Пресе": Меркел врши притисак на Беч

Њемачка канцеларка Ангела Меркел врши притисак на Аустрију у вези избјеглица, тврди бечки дневник "Пресе", наводећи да њемачке власти већ дуже пријете да неће пропустити возове са избјеглицама из Аустрије.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Према бечком листу, Меркелова је о томе разговарала телефоном са аустријским канцеларом Вернером Фајманом.

Кабинет канцелара Фајмана пренио је да тренутно обустављање ванредних возова није на дневном реду. Међутим, "Пресе" истиче да је очигледно само питање времена када ће Њемачка зауставити возове, односно смањити фреквентност.

У складу са договором између те двије земље, границу тренутно прелази четири или пет ванредних возова.

Тај договор је важио до краја прошле недјеље, и продужен је још неколико дана, потврђено је листу у Министарству унутрашњих послова Њемачке.

Одлука о продужењу, како истиче дневник, добијена је захваљујући уступцима Фајмана.  Он је њемачкој колегиници обећао да Аустрија више неће избјеглице довозити до границе додатним аутобусима.

Меркелова и Фајман су се договорили да се талас избјеглица може најбоље контролисати када се они превозе возовима.

Њемачка влада покушава да заустави талас избјеглица из Аустрије и поручује да су капацитети попуњени. Уколико би Њемачка потпуно обуставила пријем избјеглица то би изазвало велике проблеме у Аустрији, јер би избјеглице остале у тој земљи, због чега су власти покрајине Салцбург већ упозориле на опасност од хуманитарне катастрофе.

Ако Њемачка затвори границе онда ће на то бити присиљена и Аустрија, указује лист. Међутим, аустријска влада тренутно разматра други сценарио, а то је успостављање великих прихватних центара у близини Њемачке.

Од увођења граничних контрола у Њемачкој и привремене обуставе жељезничког саобраћаја 14.септембра у Аустрији је удвостручен број поднесених захтјева за добијање азила на око 500 дневно.