latinica  ћирилица
29/09/2015 |  10:54 | Аутор: vecernjenovosti

Посада Ер Србије и љекари спасили живот путнику на лету из Рима

На синоћњем лету Ер Србије ЈУ 535 из Рима ка Београду око 21:30 часова један од путника доживио је срчани удар.

На синоћњем лету Ер Србије ЈУ 535 из Рима ка Београду око 21:30 часова један од путника доживио је срчани удар. Правовременом реакцијом кабинске посаде његово стање је стабилизовано а авион је хитно слетио на најближи аеродром у том тренутку – Сплит.

Један од путника Ер Србијиног Ербаса А319 (YU-APJ “Дејан Станковић“) је током прелета Јадранског мора, према ријечима љекара, остао без свијести и пулса:

– Он је највјероватније доживио срчани удар. Срећа је да су међу путницима били и љекари који су уз брзу и стручну реакцију посаде повратили човјека и стабилизовали му стање до слијетања у Сплит гдје га је преузела хитна помоћ - рекао је за потрал Тангосиx.рс један од путника који је био у авиону.

- Нисам видио акцију јер је он сједио негдје у првим сједиштима економије, ја сам био мало даље. Али једна од докторки је препричавала осталим колегама да је човјек био без свијести и пулса. Знам да је кабинска посада користила кисеоничку маску али нисам сигуран да ли је употребљена АЕД опрема (аутономни дефибрилатор) или је реанимација била “класична“. Задњи дио авиона вјероватно није ни видио шта се дешава, ја сам сједио ближе, он је сједио у првом или другом реду економије. Све се догодило на почетку сервиса хране и пића - испричао је свједок догађаја.

Према његовим ријечима, авион је извео „medical emergency“ диверзију (хитно слијетање на најближи аеродром ради прихвата пацијента) на аеродром Сплит. Пацијента је преузела локална Хитна помоћ. То је трајало десетак минута, остало је била допуна горивом и папирологија и авион је убрзо наставио свој пут и слетио у Београд.