latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:04 | Аутор: ТАНЈУГ

"Јуче око 7.000 људи ушло у Србију"

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић изјавио је да је прилив миграната и даље велики, да је јуче око 7.000 људи ушло у Србију и да је зато потребно формирање центра близу саобраћајнице, односно аутопута.
Избјеглице у Србији - Фото: Screenshot
Избјеглице у СрбијиФото: Screenshot

Углавном Сиријци директно путују аутобусима из Прешева до Шида, док Авганистанци још увек долазе у Београд да би пронашли конекцију и наставили путовање, рекао је Ђуровић.

"Један број људи врло брзо долази и одлази. У року од сат времена они узимају други превоз и настављају пут границе", истакао је Ђуровић у парку код Аутобуске станице у Београду за Јутарњи програм ТВ Пинк.

Он је указао на нехумане услове и да је "просто разбољевање неминовно овдје", због чега је потребно људе измјестити и формирати центар, не у Крњачи, нити далеко од путева, него близу саобраћајнице, односно аутопута.

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила сматра да је потребно превозничке агенције информисати да људе довозе до таквог новог центра. На тај начин би се избјегло разбољевање људи, да се дјеца налазе у блату, јер је то неприхватљиво за престоницу и друштво у цјелини, оцијенио је Ђуровић.

"Да би стигли до центра, потребан је превоз. Просто не можете само да позовете људе, а да нема превоз. Крњача је јако далеко", истакао је Ђуровић.

Ђуровић је додао да у Србији, за разлику од других мјеста, као у Македонији или у Грчкој, центри за азил нису рестриктивни и да неће бити затворени.