latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:06 | Аутор: Вечерње новости

Божић: Порази нису смак свијета

Кошаркаши Партизана НИС, послије три европске провјере у којима су поражени, вратили се у Београд.

Ако је до школских кошаркашких лекција и стицања искуства, како је објаснио Петар Божић, онда их млади и (не)формиасни састав Партизана НИС, баш "стекао" на посљедње три провјере, током недјељу дана гостовања - од Грчке до Француске. Реално, ништа осим убједљивих пораза, није се ни очекивало од тима у коме се само Чедомир Витковац истиче са мало више сезона професионалног стажа. А позиви за обиљежавање "звјезданог" играчког јубилеја Панатиникоса, или Тонија Паркера и Асвела, стигли су на адресу у Хумској, када баш није био извјестан почетак од нуле, кадровске промјене (предсједник, тренер) и драстичне промјене клупске концепције.

Уз посљедње, иде и минимум амбиција у предстојећеој транзиционој сезони, па и бројни порази и припремном периоду.

- Састав Партизана је такав, какав, па и ова мини турнеја по Француској је једна велика искуствена лекција у лијепом амбијенту. То је велика школа за младе играче, али не заборавите да нисмо ставили тачку на састав – каже тренер црно-бијелих.

Божић каже да желе да што прије комлетирају екипу, и додаје, да им вријеме није савезник, из већ познатих разлога зашто се све ради у минут до 12. "Међутим, важније је да повучемо праве потезе због којих се касније не би кајали", индиректно подсјећа на врло лимитирана расположива средства за играчки кадар.

На питање психолошких посљедица од укупног минуса (58) из три меча, сматра да то није ништа алармантно.

- Не знам зашто на томе инсистирате. Па, у спорту има побједа и пораза, то се увијек дешава. И када нешто добро не урадите, извучете поуке, а не потонете. Нико од тренутног тима Партизана није очекивао да може равноправно да се носи са комплетним, изузетно кавлитетним и буџетски јаким екипама. Губили су и неки други са великом разликом, па се не диже прашина - наводи он.

- Из сваког неуспјеха извучеш поуке да би једног дана стао на ноге. Пред овим момцима је још пуно година играња, позитивних, али и негативних расплета. На то не утичу двије, три утакмице припремног периода - закљичио је Божић.