latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:46 | Аутор: СРНА

Додик свечано отворио нови погон "Форесте" у Костајници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас у Костајници нови производни погон дрвопрерађивачког предузећа "Фореста" вриједан два милиона марака за шта је дио новца обезбијеђено кредитом Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српксе.
Свечано отварање новог погона фирме "Фореста" из Костајнице. - Фото: РТРС
Свечано отварање новог погона фирме "Фореста" из Костајнице.Фото: РТРС

"Само прије годину и по био сам овдје свједок огромне пошасти - поплаве и тада сам могао само да их охрабрим да не стану. Данас ми је драго што су својим напорима и карактером успјели да не одустану и да отворе и нови погон", рекао је Додик у обраћању званицама.

Он је истакао да је ова фирма несумњив ресурс за Републику Српску јер је једина такве врсте на ширем простору.

"ИРБ је омогућила подршку и отворена су и нова радна мјеста. Сада им је потребна сировинска подршка и на томе морамо да радимо. Већ данас сам разговарао са представницима 'Шума Српске' јер додатна сировинска база значила би повећање броја радника и отварање друге смјене", нагласио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске након поплава обезбиједила 850.000 КМ за регулацију тока рјечице Тавије, а "Путеви Републике Српске" санацију моста – укупно милион марака.

"Новац и за једно и за друго је одобрен и ја изражавам жаљење због бирократских процедура због којих то већ до сада није урађено, али то ће бити завршено и ту не треба стати", рекао је Додик.

Он је додао да се често заборавља да је поплава прошле године однијела двије милијарде марака или читав годишњи буџет Републике Српске, те апеловао на медије да "у општем сивилу напада свих на све треба афирмисати добре приче попут ове, а оваквих мјеста има још у Републици Српској".

Директор "Форесте" Светозар Станисављевић рекао је да се у новом производном погону, првом и једином у овом дијелу Европе, производи ламела најсавременијом аустријском технологијом.

"Новим производним постројењем 'Фореста' производи најквалитетнију ламелу дебљине од два до шест милиметара која се користи у индустрији подова за израду двослојног и трослојног паркета", рекао је Станисављевић.

Према његовим ријечима, највећи дио производње ове фирме односи се на извоз у земље од Португала и Шпаније до Кине и Јапана, а новом технологијом "Фореста" ће постићи знатно бољи квалитет и капацитет својих производа и повећати број купаца.

"Данас запошљавамо 86 радника и имамо годишњи приход већим од пет милиона марака од чега се више од 80 одсто односи на извоз", додао је Станисављевић.

Породица Станисављевић се дуже од 80 година бави бизнисом, а предузеће "Фореста" у садашњем организационом облику постоји од 2000. године и сталним улагањем у развој и модернизацију успјело да се од мале фирме са свега шест запсолених у непуних 15 година развије у модерно и признато предузеће.