latinica  ћирилица
29/09/2015 |  12:12 | Аутор: СРНА

Ако Мађари затворе границу, избјеглице би могле у БиХ, па Хрватску

Мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер рекао је да "датум за затварање мађарске границе са Хрватском још није одређен", пише Јутарњи лист.
Екипа РТРС на Превлаци: Долазе ли избјеглице? - Фото: РТРС
Екипа РТРС на Превлаци: Долазе ли избјеглице?Фото: РТРС

Пинтер је додао да све зависи од тога како ће се Мађарска носити с великим бројем илегалних избјеглица које долазе из Хрватске.

Мађарски премијер Виктор Орбан у петак је након састанка с аустријским канцеларом казао да ће прије затварања "зелене границе" с Хрватском тражити подршку Вишеградске групе. Додао је да је затварање границе с Хрватском "политичка двоумица" јер је Хрватска чланица ЕУ, али није дио Шенгена.

Чланице Вишеградске групе које подржавају Мађарску су Словачка, Чешка и Пољска, државе које се жестоко противе прихватању избјеглица и квотама које одређује ЕУ. Зато не треба ни сумњати да ће Орбан од њих добити чврсту подршку за затварање границе према Хрватској, наводи лист.

У случају да Мађарска заиста затвори границу Хрватска би, према информацијама овог листа, отворила коридор за пребацивање избјеглица преко Словеније. Како лист сазнаје, у овом тренутку постоји договор са Словенијом и Аустријом на највишем политичком нивоу да се у случају радикалног мађарског потеза избјеглице преусмјере на Словенију.

У том случају Хрватска би повремено затварала границу према Србији како би успорила улазак избјеглица и на тај начин успорила њихов долазак у Словенију како се та земља не би нашла у проблемима везаним за њихов прихват и даљњи трансфер. Затварање границе према Србији значи затварање граничних прелаза и постављање већег броја припадника полиције на "зелену границу" који би покушали да спрече што више избјеглица у илегалном преласку границе. Ријеч је о заштити неких четрдесетак километара копнене границе, док је преостали дио границе ријека Дунав коју полиција не може контролисати.

Ипак, саговорници листа из полиције тврде да је немогуће у потпуности онемогућити илегални улазак преко границе. Прилив ће сигурно бити успорен, али не и заустављен. Без обзира на то колико полицајаца буде стављено на границу, сви илегални путеви се не могу затворити. Они тврде да ће у случају када је граница затворена свака особа ухваћена у илегалном преласку границе бити враћена у Србију.

Један од саговорника подсјећа на то да је у Југославији војска контролисала границу са свим овлашћењима употребе ватреног оружја, па нису успјели да спрече илегални прелазак.

Уосталом и Мађарска која је саградила жичану ограду према Србији и Хрватској, већ је процесуирала око 1.000 илегалних избјеглица. Извори лиоста тврде да ни постављање војске на границу није ријешење. Војници нису обучени за тај вид посла, а наоружана војска с возилима даје потпуно нову, негативну конотацију у цијелој причи.

Мађарско затварање границе за Хрватску отвара најгори могући сценарио. У том случају очекује се да ће Србија талас избјеглица преусмјерити у Босну и Херцеговину.

Саговорници тврде да су премијер Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик још раније постигли договор да у том случају избјеглице без проблема уђу у Републику Српску. С обзиром на то, да БиХ ни на који начин није спремна за организовани прихват неколико десетина хиљада избјеглица, може се очекивати да би они неорганизовано кренули према Хрватској.

У том би случају хрватске снаге безбједности биле потпуно немоћне да спрече њихов улазак на 1.100 километара границе са БиХ. Друга могућност је да избјеглице према Хрватској крену бродовима. У том случају на удару би се нашли истурена острва Ластово, Вис, Мљет, као и Превлака. У таквом развоју догађаја највјеројатније би били ангажовани и бродови Обалне страже, као и полицијски бродови, наводи Јутарњи.