latinica  ћирилица
29/09/2015 |  12:36 | Аутор: Блиц

Србија пажљиво прати ситуацију у Либану

Хоће ли миграције успорити зима или политички договори? Европски комесар Јоханес Хан у интервјуу њемачком "Велту" упозорава да је ситуација у Либану тешка, и да би наредни избјеглички талас могао да крене одатле. Да ли ће више од милион људи, колико их има у Либану, кренути балканском рутом и проћи кроз Србију, нико од надлежних не може ни грубо да процјени. Кажу да ситуацију прате на дневном нивоу, и поручују да нема потребе за новим прихватним центрима.

Малобројне избјеглице су заклон од кише потражиле на паркингу близу Београдске аутобуске станице. Од почетка године  је прошло 180.000 људи.

Нико не може прецизно да процијени колико ће људи у наредном периоду проћи кроз Србију. У Министарству унутрашњих послова добили смо неодређену процјену – да ће у наредних неколико година кроз Србију проћи стотине хиљада избјеглица. У Безбједносно-информативној агенцији нисмо добили никакву процјену.

Ни у Радној групи Владе Србије за мигранте не желе да лицитирају. Прогнозу нема ни УНХЦР, јер кретање избјеглица, кажу, прате само од Грчке.

- Кристалну куглу нико нема, тако да се не може предвидјети - каже Мирјана Миленковски из УНХЦР-а.

Оних који још нису стигли до Европске уније тренутно има скоро четири милиона. Највише их је у избјегличким камповима у Турској, затим Либану и Јордану. Шта би могло да утиче на одлуку избеглица да крену на пут дуг 5.000 километара?

Либан

- С обзиром на искуства УНХЦР-а на глобалном нивоу, обично зими те миграције успоре - каже Мирјана Миленковски.

- Оно што утиче на број људи је да ли ће Грци контролисати границе, бродовима бесплатно превозити људе, да ли ће Македонци возовима бесплатно превозити људе - каже Радош Ђурић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

Избјеглице се крећу у складу са својим потребама, оцјењује ресорни министар.

- Није потребно градити нове капацитете, али ћемо ојачати постојеће капацитете. Ево данас, мени је бескрајно жао да видим људе како кисну у парку, иако волонтери упућују у наш прихватни центар у Крњачи - каже министар Александар Вулин.

Наредни талас миграције најприје би био спријечен миром у Сирији. Можда би га зауставила и милијарда евра коју је ЕУ намијенила Турској за побољшање животних услова избјеглица. И зима која долази.