latinica  ћирилица
29/09/2015 |  12:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Понта "преживио" у румунском парламенту

Румунска опозиција није данас успјела да сакупи довољан број гласова потребан за изгласавање неповјерења влади премијера Виктора Понте, јавиле су агенције.

Ађерпрес наводи да је за предлог главне опозиционе Националне либералне странке  о изгласавању неповјерења гласало 207 посланика, од потребних 275.
 Румунска агенција наводи да је осам посланика гласало против предлога за изгласавање неповерења поднесеног 21. септембра и названог "Избор између Румуније и Понте".
 Ројтерс је пренио да су се све три партије у Понтиној владајућој коалицији уздржале.
 Почетком јуна сазнало се да је румунски премијер осумњичен за "прање новца", фалсификовање докумената, утају пореза и сукоб интереса док је био адвокат 2007. и 2008, а тужилаштво је подигло оптужницу.
 Такође, предсједник Клаус Јоханис позвао је Понту да поднесе оставку, наводећи да Румунији не треба предсједник владе осумњичен за криминалне активности и да то подрива напоре у борби против корупције.
 Понта је одговорио да са положаја може да га склони само парламент и обећао да ће изнијети доказе да није крив.
 Понта (43), који је на власти од 2012, оптужио је опозиционе либерале да се "крију иза тужилаштва".
 "У парламенту не треба да се бавимо правосуђем, само политиком", рекао је он посланицима.
 Према Понтиним ријечима, румунска привреда се опоравила током његовог мандата, који истиче крајем 2016, а његова смјена изазвала би политичку нестабилност.
 Ово је већ четврти покушај опозиције да изгласа неповјерење Понтиној влади.