latinica  ћирилица
29/09/2015 |  12:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Милер: VW има план да се избори са скандалом

Њемачка аутомобилска компанија Фолксваген сигнализирала је данас да ће повући до 11 милиона возила широм свијета, у настојању да се избори са скандалом изазваним лажирањем вриједности издувних гасова.

Према речима новог генералног директора Матијаса Милера, његова компанија је израдила "свеобухватан" план који ће поднијети регулаторима, и који ће обезбиједити да сви VW-ови дизел модели буду у складу са стандардима о емисији издувних гасова, преноси Ројтерс.
 "VW" ће у наредних неколико дана затражити од клијената да им замијени преварантски софтвер у дизел аутомобилима и у октобру ће обавијестити власти о тим техничким проблемима", изјавио је Милер на састанку 1.000 водећих менаџера Фолксвагена у сједишту компаније у Волфсзбургу.
 Како наводи Ројтерс, њемачка компанија је под огромним притиском да се ухвати у коштац са највећом кризом у својој 78 година дугој историји, а немачки регулаторни орган КБА је одредио 7. октобар као рок за достављање плана о начину довођења нивоа емисије штетних гасова у склад са законом.
 VW је претходно саопштио да је његових око 11 милиона дизел аутомобила широм свијета опремљено софтвером који је у стању да лажира резултате емисије штетних гасова, међу којима је пет милиона аутомобила марке VW, затим 2,1 милион аутомобила луксузног бренда "аудија", 1,2 милиона аутомобила марке "шкода" и 1,8 милиона лаких комерцијалних возила.
 "Чека нас доста посла", изјавио је Милер, који је прошлог петка именован на функцију генералног директора.