latinica  ћирилица
29/09/2015 |  13:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Миконос,Санторини,Скијатос од октобра без пореских олакшица

Популарне туристичке дестинације као што су Миконос, Санторини и Родос наћи ће се међу првим грчким острвима која ће изгубити право на преференцијалну пореску стопу, што је један од услова у оквиру новог међународног пакета помоћи Атини, саопштила је грчка влада.

"Од 1. октобра, стопа пореза на промет која важи у остатку земље примењиваће се и на Родосу, Санторинију, Миконосу, Наксосу, Паросу и Скијатосу", наводи се у саопштењу грчког министарства финансија, преноси Франс прес.
 Грчка острва, од којих многа немају аеродроме и добру поморску везу са копном током зиме, до сада су имала 30 одсто нижу стопу пореза на промет.
 Презадужена Грчка је била приморана да се одрекне пореских привилегија на острвима, у оквиру строгих реформи које су од ње захтијевали међународни кредитори у замјену за исплату 86 милијарди евра помоћи.
 Порез на широк спектар робе и услуга већ је у јулу подигинут са 13,0 на 23,0 одсто широм Грчке.
 "Имена сљедећих острва која ће изгубити право на пореске олакшиче биће објављена 1. јуна 2016. године и 1. јануара 2017. године", саопштило је грчко министарство.
 Власти на острвима, међутим, поручују да приликом доношења ових мјера није узет у обзир географски хендикеп многих локалних заједница.
 "Не смета нам подизање пореза када постоји реципроцитет", изјавио је градоначелник Миконоса, Константинос Кукас, додајући да Миконос са популацијом од 11.000 становника има државни дом здравља у коме ради само троје доктора, као и да су две школе морале да буду затворене због мањка запослених.
 "Утаја пореза је национални спорт. Није измишљен на Миконосу", изјавио је Кукас.