latinica  ћирилица
29/09/2015 |  14:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетанијаху позвао Абаса за преговарачки сто

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је палестинског предсједника Махмуд Абаса на директне преговоре с Израелом, прије него што је јутрос отпутовао у Њујорк на годишње засједање Генералне скупштине УН.
Бењамин Нетанијаху - Фото: AP
Бењамин НетанијахуФото: AP

У недјељу је Нетанијахуов кабинет издао саопштење, у коме је наведено да Нетанијаху "поново позива" Абаса "да се врате моментално преговорачком столу и покрену дипломатски процес".

Очекује се да ће Нетанијаху о том процесу, који је дожвио крах још априла прошле године, говорити на заседању ГС, а такође и о палестинском хушкању на насиље и наставку нереда у јерусалимском старом граду, наводе израелски медији.

Нетанијаху путује у Њујорк док јачају међународни напори на обнови израелско - палестинских мировних преговора.

Међутим, предсједник САД Барак Обама није помињао обнову тих прегвора, када се обраћао ГС у понедјељак, напомињу израелски медији, али додају да ће сутра четворка блискоисточних мировних посредника (САД, ЕУ, УН и Русија), како се очекује, одржати састанак на маргинама засједања.

Нетанијаху ће се у петак сатати с државним секретаром САД Џоном Керијем и дан раније са генералним секретаром УН Бан Ки Муном и како се очекује разговарати са њима о сукобу са Палестинцима.

Бан је у понедјељак на засједању ГС упозорио: "Морамо такође стално пазити да не дође до опасног скретања у блискоисточном мировном процесу".

Он је указао на ширење јеврејских насеља и хушкање и провокације, истакавши да је од суштинске важности за Израелце и Палестинце да тај процес обнове и за међународну заједницу да врши притисак на да то учине.

"Свијет не може више чекати на лидере да коначно изаберу пут за мир", рекао је генерални секретар свјетске организације.

У међувремену је генерални секретар ПЛО Саеб Ерекат изразио разочарање што Обама није поменуо израелско-палестински сукоб у говору на засједању ГС.

"Да ли предсједник Обама вјерује да може побиједити Исламску државу и тероризам или постићи безбједност и стабилност на Блиском истоку, игноришући наставак израелске окупације, ширење насеља и наставак напада на џамију Ал -Акса?" рекао је Ерекат, како преноси палестинска новинска агенција Wafa.

Палестински предсједник Абас ће се обратити ГС УН у сриједу. Он је раније најављивао да ће приредити изненађење на крају свог говора, не улазећи у детаље.

За ТВ Палестина, Абас је рекао да ће истаћи три питања у разговорима са свјетским лидерима на маргинама засједања: напетост у Јерусалиму, пропуст Израела да примјени споразуме са Палестинцима и обнову мировних преговора с Израелом.

Абас је упозорио да свијет мора да обрати пажњу на оно што се дешава у јерусалимском старом граду, гдје се налази џамија Ал Акса, односно честе сукобе палестинских младића и израелске полиције, упозоривши да та ситуација може да доведе до "катастрофе".

Он је оптужио Израел да ради на претварању политичког сукоба у вјерски.