latinica  ћирилица
29/09/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Косово- Мртви Срби "склапају" уговоре

Судовима самопроглашеног Косова и Агенцији за приватизацију поднесено је више од 41.000 тужби и захтјева за враћање насилно одузете имовине Срба и неалбанаца.
Приштина: Православно гробље, илустрација - Фото: СРНА
Приштина: Православно гробље, илустрацијаФото: СРНА

Промјена власништва над непокретностима врши се на основу фалсификованих судских пресуда и уговора о промету које су "потписали" чак и мртви Срби, изјавила је адвокат Милка Милосављевић. Она наводи да криминалци и шефови албанске мафије настоје да протежирањем спорова легализују имовинску карту Косова насталу фалсификовањем земљишних књига.

- Стање у којем се налази имовина Срба и државе Србије јесте алармантно. Ријеч је о најтежој врсти криминала која се огледа у томе што се промјена власништва над непокретностима врши на основу фалсификованих судских пресуда и уговора о промету које су "потписали" чак и мртви Срби - каже Милосављевићева.

У протеклих 15 година на Косову и Метохији владало је апсолутно безвлашће. Примјењиван је закон силе и утицаја умјесто "lege artis".

- Хиљаде спорова покренутих по уласку Унмика на Космет потврђују да овдје правосуђе не функционише - каже адвокат.

Она наводи да је имала на стотине списа предмета из којих се види да је узурпатор криминалац, уз сагласје институција, "заплијенио" имовину у васништву Србина.

- Ријеч је о ординараном примјеру фалсификовања документације, посједовних листова и копија плана на основу које су судови и општинске службе покушали да легализују отимање имовине - појаснила је она.

Велики број пресуда донесен је на основу свједочења двојице Албанаца, наводних комшија, који тврде да је неки Србин осамдесетих година прошлог вијека продао земљу, иако о томе не постоји било какакв писани траг.

Милка Милосављевћ тврди да су у криминалне радње отимања српске имовине умијешани и неки српски адвокати и власници разних агенција за промет непокретности.

- Катастарске књиге са Космета измјештене су у Крушевац. Мешетари, путем посредника, имају задатак да из катастарских књига прибаве податке о парцели која је слободна и у власништву је Србина, а потом са мафијашима на Космету довршавају процес отимања српске имовине - објашњава она и тврди: "Неколико стотина хектара државне имовине у власништву бившег пољопривредног комбината Ратар из Лапљег села, код Приштине, прешло је у власништво Албанаца на основу документације коју је фалсификовањем сачинило руководство тог комбината".

Милосављевићева наводи да оштећени Срби траже да преговарачки тим Београда у преговорима са Приштином инсистира да ван снаге буду стављени сви уговори о продаји имовине у власништву Србије склопљени послије уласка Унмика на Косово јуна 1999. године.

- Уколико би се легализовала имовинска карта настала на основу фалсификата земљишних књига и документације о власништву на непокретностима - Космет би био очишћен од Срба - упозорава Милосављевићева.

Она позива колеге адвокате и људе од струке да се укључе у хиљаде процеса које воде самозвани адвокати и правници на Космету и да на тај начин стану у одбрану закона, Срба и њихове имовине на Косову и Метохији.