latinica  ћирилица
29/09/2015 |  14:35 | Аутор: СРНА

Окончана расправа о оцјени уставности Закона о празницима - Одлука на једној од наредних сједница (ВИДЕО)

Јавна расправа пред Уставним судом БиХ у вези са захтјевом бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске окончана је данас, након што су представници подносиоца захтјева и Народне скупштине Српске изнијели потпуно опречне ставове о овој апелацији, а коначна одлука биће донесена на једној од наредних сједница.
Уставни суд БиХ (архива) - Фото: РТРС
Уставни суд БиХ (архива)Фото: РТРС

Предсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман закључио је јавну расправу у 14.15 часова и најавио да ће на једној од наредних сједница Уставни суд донијети коначну одлуку о овој апелацији.

Предсједавајући делегације Народне скупштине Републике Српске Миле Дмичић рекао је, поводом критика Изетбеговићевих заступника, да је "БиХ недовршена држава у којој је на сцени несразмјер између практичног и нормативног".

Коментаришући ставове и наступ Изетбеговићевих правних заступника пред Уставним судом БиХ, Дмичић је рекао да су они током јавне расправе "једном ногом били у аутентичности науке, а другом ногом у емоцијама".

Члан делегације из Српске Драган Чавић сматра да су закони у Српској добри, али да се може разговарати о евентуалним спорадичним девијацијама у њиховој примјени.

Жељко Мирјанић, члан делегације из Српске, успротивио се сваком покушају увођења политике у расправу пред Уставним судом БиХ, алудирајући на ставове Изетбеговићевих заступника према Српској православној цркви и вјерским празницима.

"Раздвојите право од политике и религије", поручио је Мирјанић.

Током јавне расправе, Изетбеговићев правни заступник Недим Адемовић тврдио је да се у Републици Српској разликују уставни поредак и уставни систем, уз постојање одређених девијација, а засметао му је и однос институција Српске према Српској православној цркви.

Други члан Изетбеговићевог тима Дино Абазовић рекао је да пракса у Српској показује да један црквени датум поприма облике вјерског и институционалног карактера, оцијенивши то као "патронизирање јавног простора".

У расправи су учествовале и судије Уставног суда БиХ који су представницима обје стране постављали конкретна питања, претежно стручног карактера.