latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:29 | Аутор: СРНА

Београд: Потписан Уговор о изградњи моста преко Дрине

У Београду је данас потписан Уговор о изградњи моста преко ријеке Дрине на путу између Љубовије у Србији и Братунца у Републици Српској.
Мост на Дрини - Фото: РТРС
Мост на ДриниФото: РТРС

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и Илија Ђорђевић, представник конзорцијума четири српске фирме који предводи компанија "МБА - Ратко Митровић нискоградња".

Укупна вриједност радова је око 12 милиона евра, од чега Србија учествује са око 4,5 милиона евра, а преостали дио финансирају БиХ и Република Српска.

Одлука о избору извођача радова донесена је на основу јавне набавке.

"Изградња моста и заједничког граничног прелаза омогућиће још бржи проток људи и робе и створити бољи привредни амбијент за инвестиције у пограничном подручју с обе стране Дрине", рекла је Михајловићева.

Она је указала да је значајно што ће мост градити српске компаније, јер Влада жели да се српска грађевинска предузећа удружују и више учествују у пројектима као главни извођачи.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре обезбиједило је средства за овај пројекат за ову и наредну годину.

Договор Србије, БиХ и Републике Српске јесте да Србија финансира израду комплетне планске и техничке документације и изградњу моста с приступном саобраћајницом.

БиХ ће финансирати изградњу објеката на граничном прелазу, а Република Српска приступне саобраћајнице на територији БиХ.