latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:33 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: Иницијатива за ослобађање плавог дизела од акциза и путарина

Савјет министара БиХ утврдио је данас Иницијативу за покретање поступка за доношење закона о допунама Закона о акцизама у БиХ, које се односе на ослобађање од плаћања акциза и путарина на дизел гориво (плави дизел) за кориштење у пољопривредној примарној производњи.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Из Савјета министара БиХ саопштено да ће Иницијатива бити упућена Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ да у што краћем року, у складу са својим надлежностима, да мишљење.

На овај начин Савјет министара БиХ дао је подршку стварању повољнијих услова привређивања за примарне пољопривредне произвођаче у БиХ, који су већ дужи временски период изложени неповољним климатским условима /поплаве, суша, пожари.., а који су резултирали енормним губицима.

Предложено ослобађање од плаћања акцизе /0,30 КМ по литру/ и путарине /0,15 КМ по литру за путеве и 0,10 КМ по литру за изградњу аутопутева/ представљало би привредним субјектима у овом тренутку и велик подстицај за будуће пословање.

Истовремено им се стварају повољнији услови у погледу конкурентности у односу на привредне субјекте из окружења, који су у својим земљама ослобођени плаћања акциза и путарина на плави дизел.

Предложене измјене и допуне Закона о акцизама представљају једну од мјера које је усвојила Парламентарна скупштина БиХ.

Ослобађање од плаћања акцизе и путарина на дизел гориво уживала би само регистрована пољопривредна газдинства.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о одобравању Пројекта набавке објекта за смјештај институција БиХ у Мостару, с циљем системског рјешавања проблема смјештаја институција БиХ, а на основу закључака Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, те препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Пројекат је вриједан пет милиона КМ, а средства су већ планирана у буџету институција БиХ за 2015. годину, и нема нових финансијских издвајања, а биће вођена као Програм вишегодишњих капиталних улагања за период од 2015. до 2017. године.

Савјет министара БиХ, на приједлог Службе за заједничке послове институција БиХ, донијеће посебну одлуку, којом ће прецизно бити утврђена цијена, локација и површина објекта који је предмет набавке.

Куповином објекта дугорочно се рјешава питање смјештаја за институције БиХ са сједиштем у Мостару и остварују нове буџетске уштеде, што је један од приоритета актуелног Савјета министара БиХ.