latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:39 | Аутор: РТРС

Вишеград: Ђокић са Мишковићем о привредној ситуацији (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић посјетио је Вишеграду, гдје с начелником ове општине Славишом Мишковићем разговарао о тренутно привредној ситуацију у овој локалној заједници. Министар Ђокић посјетио је и Хидроелектране на Дрини.
Петар Ђокић и Миле Лакић - Фото: РТРС
Петар Ђокић и Миле ЛакићФото: РТРС

Током састанка министра Ђокића с начелником општине Вишеград Славишом Мишковићем истакнута је потреба наплате дуговања ХЕ Бајина Башта од 1992. године према општини Вишеград због потпољеног земљишта у сврху производње електричне енергије.

- Језеро је потопило огромно земљиште општине Вишеград, и не само то већ и 30 метара земљишта обале које је водоплавно, рекао је Славиша Мишковић, начелник општине Вишеград.

Министар енергетике индустрије и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић истакао је да се тешко у овом тренутку може разрјешити питање дуга који је према закону 92 милиона марака.

- Желимо да Србија од ове године почне плаћати накнаду , а питање дуга ће се рјешавати у будућности, додао је Ђокић.

Министар Ђокић је у Предузећу ХЕ на Дрини упознат с тренутним пословањем, али и проблемима с којима се ово зависно предузеће сусреће.

- Ми смо тренутно на 12 одсто веће производње у односу на планирано. Чак и у септембар гдје није било падавина, и та производња је на планском нивоу, нагласио је Миле Лакић, директор предузећа ХЕ на Дрини.

- Вријеме је да одлучније радимо на стварању климе да ЕПРС путем својих зависних предузећа, а једно од њих је и ХЕ Вишеград буде носилац изградње нових и већих објеката, додао је Ђокић.

У предузећу ХЕ на Дрини очекују у наредном периоду инвестиције и улагања у постројења како би погонска спремност била на највишем нивоу.