latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:45 | Аутор: СРНА

Каталонија - независност изнад свега

Каталонија ће бити независна - ако Мадрид дозволи референдум, онда ће то бити учињено изјашњавањем грађана, а у супротном независност ће бити проглашена унилатерално, наводе каталонски портали.
Побједа странака за независну Каталонију - Фото: AP
Побједа странака за независну КаталонијуФото: AP

Портал "Вилавеб" најављује да ће власти у Барселони у наредних 18 мјесеци, колико траје легална процедура, радити на платформи за проглашење независности од Шпаније.

 Каталонија ће увести нове политичке функције, попут предсједника републике и предсједника владе. Артур Мас ће, вјероватно, бити привремени предсједник републике, процјењује портал.

Мас до прије неколико година није био заговорник независности, напротив, сматрао је да већина Каталонаца не жели отцјепљење.

Али, након што је Уставни суд Шпаније ограничио аутономију Каталоније 2010. године и након одбијања Мадрида да дозволи било какав референдум, Мас је постао заговорник независности Каталоније, као и још неки угледни Каталонци.

Лидер каталонских "индепендиста" Артур Мас потиче из угледне породице, школован је у најбољим приватним школама и говори неколико језика.

Од 2012. године Каталонци сваког 11. септембра излазе на милионске протесте у Барселони, на дан када су 1714. године овај град освојиле француска и шпанска војска.

Када су Каталонци недавно затражили да се изјасне на референдуму о независности, Мадрид је то одбио, мада се двије трећине парламента и 80 одсто институција изјаснило за његово одржавање.

Сада је, наводе заговорници независности, касно за преговоре.

Масовој странци у заговарању независности придружиле су се и љевичарске странке, па је Листа за независност тако добила већину у каталонском парламенту.

Скоро све партије у Каталонији сада раде на остваривању плана о независности, а Мас најављује да ће се повући чим то буде остварено.