latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:46 | Аутор: СРНА

Еу не штити новинаре унутар својих граница

ЕУ не успијева да унутар својих граница ријеши проблеме у вези са слободом медија, што посебно исказује влада мађарског премијера Виктора Орбана, саопштено је данас из организације "Комитет за заштиту новинара" /ЦПЈ/.

У извјештају ове организације за заштиту људских права наводи се да Брисел мора да учини више да би приморао чланице да бране права медија и наглашава се да да су институције ЕУ "лоше опремљене" за предузимање такве акције.

- ЕУ не позива чланице на одговорност, због тога не успјева да одбрани слободу медија - истиче се у извјештају и додаје да су неке земље начиниле корак уназад у поштовању својих обавеза према демократији.

ЦПЈ напомиње да су у Мађарској државни медији постали "провладин портпарол", да се државна пропаганда користи за "награђивање пријатеља и кажњавање непријатеља", да су независни новинари маргинализовани и пооштрени су закони о слободи информисања.

У извјештају се наглашава ЕУ углавном "одуговлачи" умјесто да Орбанову администрацију суочи са питањем слободе медија.

ЦПЈ указује и на то да су и широм ЕУ новинари суочени са пријетњама законима против клевете и богохуљења, надзором који угрожава њихове изворе и насиљем попут напада на магазин "Шарли убдо" у јануару у Паризу.