latinica  ћирилица
29/09/2015 |  16:28 | Аутор: СРНА

Суд БиХ: Изрицање пресуде за одлазак на сиријско ратиште

Суд БиХ објавиће 6. октобра првостепену пресуду Хусеину Ердићу, Мидхату Траки, Неваду Хушидићу и Мериму Кесеровићу, оптуженима за организовање и учешће на сиријском ратишту на страни терористичке организације "Исламска држава".
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Тужилаштво БиХ данас је затражило да оптуженима буде изречена адекватна казна која ће превентивно утицати и спријечити даљи одлазак држављана БиХ на страна ратишта.

Током изношења завршних ријечи тужилац Дубравко Чампара истакао је да је Тужилаштво доказало да су оптужени починили кривично дјело за које се терете.

Као најзначајније проведене доказе навео је исказе свједока, судских вјештака, стручњака и више службених лица Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Чампара је посебно истакао изјаве свједока Рамиза Ибрахимовића и његовог сина Алаудина, који су препознали оптужене у судници и потврдили да их је Ердић звао из Бужима да одвезу Хушидића и Кесеровића на сарајевски аеродром да купе карте за Истанбул, што су они и учинили.

Тужилац је навео да је Сипа извршила анализу привремено одузетих или добровољно предатих мобилних телефона и рачунара путем којих су посредством "скајпа" оптужени комуницирали, те је утврђена континуирана комуникација између Ердића и Траке.

Чампара је истакао да су Хушидић и Кесеровић у фази истраге у потпуности признали Сипи извршење кривичног дјела, те описали своје и улоге осталих оптужених.

Том приликом су навели да су током посјете медџису Хусеину Боснићу, упознали Ердића који им је организовао пут у Сирију и за то дао новац.

"Неспорно је утврђено да су кренули за Сирију, пронађене су карте за Истанбул и цедуљице са исписаним телефонским бројевима контакт особе у Турској. Тужилаштво је ван сваке разумне сумње утврдило да је Ердић, заједно са Траком, припремао и организовао њихов одлазак у Сирију с циљем прикључења `Исламској држави`", навео је Чампара.

Тужилац је рекао да ће пресуда против четворице оптужених бити прва изречена за одлазак на страна ратишта, чиме би се послала снажна порука да се остали уздрже од тога, да је БиХ одлучна у борби против терористичке организације "Исламска држава".

Браниоци четворице оптужених сагласни су да Тужилаштво ниједним доказом, за које сматрају да су прибављени на незаконит начин, није доказало кривицу оптужених, због чега су од Суда затражили да их ослободи сваке одговорности.

Ердићев адвокат Адил Лозо у завршној ријечи је истакао да је тужилац морао извести адекватне доказе из војне доктрине да би се видјело да ли је његов брањеник организовао неку војну формацију.

Према његовим ријечима, изведени докази нису законити јер током претреса није постојала ниједна наредба за одузимање предмета.

Лозо је нагласио да се Тужилаштво искључиво фокусирало на забрану одласка на страна ратишта, те да ничим није доказало да су Хушидић и Кесеровић кренули да се прикључе "Исламској држави", а не некој другој војној формацији у Сирији.

Тракин бранилац Џевад Кадрибашић указао је на нелогичност диспозитива и садржаја оптужнице. Он сматра да је његов клијент ухапшен на основу изјава свједока Рамиза Ибрахимовића и његовог сина Алаудина, који су тврдили да је Трако дао Хушидићу и Кесеровићу новац за одлазак у Сирију.

"Мој клијент је негирао да је дао новац, он нема финансијске могућности за то и треба му вјеровати. Против њега нема доказа и сматрам да се треба ослободити оптужбе", навео је Кадрибашић.

Адвокат Сенад Дуповац истакао је у завршној ријечи да је спорно шта се десило са одузетим предметима чије отварање, које се мора извршити прије вјештачења, није обављено пред оптуженима и његовим браниоцем.

"То је грешка и пропуст Тужилаштва и то су незаконити докази, па самим тим нема ни кривичног дјела. Осим тога, није постојала ни наредба Суда о прислушкивању Хушидића, па се ниједан телефонски разговор не може користити против њега", изјавио је Дуповац, који брани Хушидића.

Сенад Билић, који заступа Мерима Кесеровића, каже да је Тужилаштво једино доказало да су Хушидић и Кесеровић дошли на аеродром да отпутују у Истанбул, а да су све остало спекулације.

Према његовим ријечима, ниједан доказ није показао да је требало да иду у Сирију, а да је "плод маште" Тужилаштва да ће се придружити "Исламској држави".

"Можда би се прикључили Курдима или Асаду", навео је Билић, који сматра да је Тужилаштво позвало Судско вијеће да донесе осуђујућу пресуду јер "то неко очекује".

Изрицање пресуде четворици оптужених за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама заказано је за 6. октобра за 14.30 часова.