latinica  ћирилица
29/09/2015 |  18:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Грађанима Косова доста оружја, војски и униформи

Директор канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић рекао да не вјерује у истинитост навода о наводној сагласности НАТО за формирање Оружаних снага Косова.
Марко Ђурић - Фото: B92
Марко ЂурићФото: B92

- НАТО је озбиљна организација и ја не вјерујем у истинитост тих навода. Резолуција УН 1244 и Војнотехнички споразум из Куманова јасно дефинишу које оружане снаге могу бити присутне на Косову и Метохији. НАТО снаге, то јест Кфор су једне од тих, друге су дефинисане у оквиру Кумановског споразума, укључујући, уз одобрење Кфора, и нашу војску, уз експлицитно одобрење којег није било задњих 16 година - рекао је Ђурић.

Он је истакао да је на Косову било доста војски и оружја, трошења и расипања пара на све то.

- После 16 година сталног међународног притиска, грађанима је доста да виде било коју униформу, па се не радују ни домаћој, ни страној униформи. Желе само мало мира, а то се највше односи и на 60 одсто младих незапослених којима пушка о рамену неће обезбиједити будућност и којима ново наоружавање неће ганратовати шансу за опстанак и останак на КиМ без обзира да ли су Срби или Албанци - поручио је Ђурић.

Ђурић: Одбрана СПЦ на КИМ кроз бриселски дијалог

Ђурић је изјавио је да је током данашњих техничких разговора о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу затражио да се питање положаја Српске православне цркве уврсти у дијалог на високом политичком нивоу.

- Сматрамо да је дошао тренутак да овдје у Бриселу бранимо положај Цркве, којој већ годинама покушавају да умање права, значај и улогу - рекао је Ђурић, додајући да Србија на то никад неће пристати.

Он је критиковао настојање Косова да се учлани у Унеско, ријечима да "не могу они који су рушили и палили цркве сада пририкривени у јагњећу кожу тражити да их штите".

Поред СПЦ, Ђурић је током данашње рунде техничког дијалога разговарао и о формирању Заједнице српских општина и казао да је добио увјеравања да ће приштинска страна предузети неопходне правне кораке да се статут ЗСО донесе 25. новембра, како је раније договорено.

Шеф Канцеларије за КиМ је данас разговарао и са амбасадорима при ЕУ из земаља чланица које нису признале Косово (Грчка, Шпанија, Румунија, Кипар и Словачка) и замолио их да наставе да подржавају Србију око статуса Косова, јер тиме подржавају и међународно право.

Он је казао да је предложио приштинској страни да у Бриселу одрже заједничку конференцију за медије о току техничког дијалога, али да је тај приједлог одбијен.