latinica  ћирилица
29/09/2015 |  18:31 | Аутор: СРНА

Шепић: БиХ скоро нико није користио као земљу трансфера

БиХ скоро нико није користио као земљу трансфера, без обзира на чињеницу да је око пола милиона избјеглица дошло у Европу преко земаља Западног Балкана, рекао је предсједавајући Сталне делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сенад Шепић.
Сенад Шепић - Фото: klix.ba
Сенад ШепићФото: klix.ba

Чланови Сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе учествују у Стразбуру у раду редовног јесењег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Главна тема сједнице је расправа о свеобухватном хуманитарном и политичком одговору на миграциону и избјегличку кризу, те европски систем азила и изазови са којима се суочавају земље транзита, саопштено је из парламента БиХ.

Шепић је нагласио да институције БиХ желе показати спремност да активно одговоре на овај изазов.

"Желимо помоћи јер идеја Европе требало би значити солидарност. Зидови нису одговор, треба градити мостове између нас и помоћи тако онима који данас имају изазове са избјеглицама. То мора бити наш европски одговор", рекао је Шепић.

Шепић ће сутра, у пленарном дијелу засједања, имати излагање о слободи религије и суживоту у демократским друштвима.

Током првог дана засједања, у својству предсједсједавајућег Комитета министара Савјета Европе, обратио се и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак који је истакао да је поштен третман за избјеглице не само морална него и правна обавеза земаља чланица Савјета Европе.

Црнадак је позвао владе држава југоисточне Европе да раде на смиривању тензија и на проналаску рјешења у набољем интересу регије и избјеглица, те предложио да се организује хитан састанак са представницима тих држава.

Током засједања додијељена је награда "Вацлав Хавел" коју је предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Ен Брасер уручила ветерану у одбрани људских права у Русији Људмили Алексејевој.

Награда "Вацлав Хавел" успостављена је прије три године и додјељује се за изузетне доприносе у области очувања и промоције људских права.