latinica  ћирилица
29/09/2015 |  18:33 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Пет плаћених нерадних дана у вријеме вјерских празника (ВИДЕО)

О Светом архиђакону Стефану и 9-ом јануару, расправљали су и бх. министри.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: РТРС
Сједница Савјета министара БиХФото: РТРС

Прихватили су Нацрт закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ, који ће бити упућен пред посланике. У њему по pet плаћених нерадних дана у вријеме вјерских празника за припаднике свих вјерских заједница у БиХ.

Међу њима и Стефандан. Министри су изгласали и благо модификовани, годинама оспоравани уговор између Босне и Херцеговине и Исламске заједнице у БиХ.

Специфичности муслиманских вјерника – рекли би предлагачи овог Уговора из Министарства за људска права и избјеглице. Подсјећају и да су уговори са Српском православном црквом и Светом столицом потписани још раније. У њима, међутим, нема пауза нити простора за обављање молитви хришћана. Не потенцира се ношење одјеће усклађене с вјерским прописима, нити се православна и католичка црква мијешају у сертификовање хране. Све то, међутим, наведено је у уговору БиХ и Исламске заједнице. 

Рециклирани уговор између БиХ и Исламске заједнице, муслиманском вјерујућем корпусу, услишио је бројне жеље. Или вјерске потребе. Хиџаби, паузе у раду и мјеста за клањање, 15-одневна одсуства с посла због хаџилука, само су дио муслиманске вјерске читанке преточене у Уговор. С тенденцијом да постане пракса.

„ - У јавном и приватном сектору биће омогућено право на паузу за обављање џуме-намаза и право на ифтар и сехур током мјесеца Рамазана.

- У јавном и приватном сектору биће омогућено право на одсуство с посла у сврху обављања обреда хаџа.

- У јавном и приватном сектору поштоваће се право вјерника муслимана на испољавање вјере, а посебно избор хране, одијевања и изгледа у складу са њиховим вјерским увјерењима.

И то није крај. У уговору своје мјесто пронашао је и Халал сертификат, односно пропис о томе шта је све забрањено, а шта дозвољено по Курану и Шеријтском закону.

- Имао сам једну примједбу на члан 16 који говори о акредитацији. Ту имам одређене дилеме обзиром на став Европске комисије о једном акредитационом тијелу. Видјећемо коју ћемо формулацију пронаћи, рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ.

И пронашли су. Прође ли Уговор цијели законодавни пут, Исламска заједница умјесто искључиве надлежности, биће партнер Агенцијама за стандардизацију у издавању - халал - сертификата.

- Настојање Исламске заједнице да спријечи све оне који на примјер користе тај неовлаштено или долазе на различите начине до халал цертификата, као што је то можда не код нас обичај, али ево има примјера у другим земљама, истакла је Семиха Боровац, министар за људска права и избјеглице у СМ Босне и Херцеговине.

Вјерска или секуларна држава? Министри су рекли своје. Посланици и делегати, учиниће то наредних мјесеци.