latinica  ћирилица
29/09/2015 |  18:55 | Аутор: СРНА

Српски затвореници у Сарајеву држани у нехуманим условима

Вјештак неуропсихијатрије Зорица Лазаревић рекла је на суђењу оптуженима за ратне злочине над српским затвореницима у касарни "Виктор Бубањ" и Централном затвору у Сарајеву да је, на основу исказа оштећених, дошла до закључка да су затвореници трпјели јаке болове.

Лазаревићева је одговарала на питања одбране о њеном закључку у вези са повредама које је Рамиз Авдовић, према оптужници, нанио Драгомиру Пејовићу.

- Његово психичко стање прије заточеништва било је добро. Пејовић пати од инсомније, посттрауматских главобоља и депресије - рекла је Лазаревићева и додала су све те дијагнозе посљедица боравка у нехуманим условима.

Осим за Пејовића, Лазаревићева је дала налаз и о повредама Жељка Кљајића, Љубомира Дракула, Милорада Шекаре и Слободана Гутаља.

Лазаревићева је рекла да су лоши услови у Централом затвору и касарни "Виктор Бубањ" знатно допринијели њиховим повредама.

На питање да ли је икада посумњала у оно што су испитаници рекли, она је одговорила да није.

Авдовићу се, заједно са Јулијаном-Николаем Винтилом, суди за злочине над српским цивилима у касарни "Виктор Бубањ" и на петом спрату Централног затвора.

Тужилаштво тврди да су цивили били изложени патњи и мучењу, те одвођени на присилни рад.

Према оптужници, Авдовић је био командир страже на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и у бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтила кувар и стражар у некадашњој касарни.

Одбране су приговориле налазу и цјелокупном вјештачењу, рекавши да је субјективан и мањкав, преноси "Бирн".

- Не може се донијети закључак о повредама ако се не познаје структура личности - рекао је Винтилин авдокат Владо Адамовић.

Суђење ће бити настављено 6. октобра.