latinica  ћирилица
29/09/2015 |  19:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама и Кастро се руковали у УН-у

Предсједници САД и Кубе, Барак Обама и Раул Кастро, руковали су се данас у сједишту Уједињених нација у Њујорку, током једног од ријетких сусрета послије поновног успостављања односа између некада непријатељских земаља.
Раул Кастро и Барак Обама - Фото: Screenshot
Раул Кастро и Барак ОбамаФото: Screenshot

Ово је први сусрет Обаме и Кастра, послије историјског састака одржаног у Панами у априлу.

Кастро је, у првом говору једног кубанског предсједника у УН од када се његов брат Фидел обратио на Миленијумском самиту 2000. године, јуче рекао да би нормални односи те земље са САД могли да буду успостављени само уколико Вашингтон оконча трговински ембарго према његовој земљи, врати војну базу Гвантанамо и прекине антикомунистичку пропаганду према Куби.

Обама је у јучерашњем говору рекао да је увјерен да ће Конгрес укинути ембарго, али његова администрација не намјерава да врати базу Гвантанамо, јер се труди да затвори спорни затвор у њој, пренио је Ројтерс.

Куба процјењује да је њена економија претрпела штету од 121 милијарде долара због ембарга, који је уведен као контрамјера на национализацију америчке имовине на комунистичком острву.

Од обнове дипломатских односа са Кубом у јулу, администрација предсједника Барака Обаме изразила је подршку укидању ембарга, али одлука лежи на Конгресу, гдје се републиканска већина противи том потезу.

О новом нацрту резолуције, у којој се осуђује ембарго против Кубе, Генерална скупштина УН требало би да расправља на сједници наредног мјесеца.