latinica  ћирилица
29/09/2015 |  19:24 | Аутор: СРНА

Чуркин: Зграда УН под "командом" Обаме

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин пожалио се данас на присуство представника Косова на самиту посвећеном борби против тероризма у организацији САД, наводећи да је зграда УН под "командом" америчког предсједника Барака Обаме.

"Званичници самопроглашеног Косова сједе у просторији заједно са осталим чланицама УН. То није исправно. Одржавати сличне састанке у просторијама УН значи немати поштовања према свјетској организацији. То је изван правила УН", категоричан је Чуркин.

Самопроглашено Косово је члан више међународних организација али не и УН.

Чуркин је нагласио да су Американци позвали Косово на данашњу конференцију и оцјењује да је Вашингтон тиме показује да је у згради УН све под командом Барака Обаме.

Амерички предсједник организовао је самит на маргинама Генералне скупштине УН. Самит је усмјерен на рад коалиције предвођене САД против "Исламске државе".

Више од стотину земаља позвано је на самит, укључујући и Русију, мада је Чуркин изнио јасан став да Москва није у потпуности задовољна састанко, јер сматра да се тиме "озбиљно нарушавају напори УН у истом смјеру те да свјетска организација има сопствену стратегију у борби против тероризма".