latinica  ћирилица
29/09/2015 |  19:56 | Аутор: Б92

Обама: Борба против Исламске државе ће потрајати

Предсједник САД Барак Обама обећао је да ће обезбједити сва потребна средства - војна, обвјештајна и економска - да би се нанио пораз Исламској држави.

Он је, међутим, признао да је та екстремистичка група већ ухватила коријен у Сирији и Ирку, да је жилава и да наставља да шири своје територије.

Говорећи у својству предсједавајућег самита свјетских лидера о борби против тероризма, на маргинама засједања Генералне скупштине УН, Обама је упозорио да ће борба против Исламске државе потрајати. ; "У више наврата сам понављао, за наш приступ ће бити потребно вријеме. Ово није једноставан задатак", рекао је Обама, додајући да је "у коначници оптимиста" да ће та Исламска држава бити поражена.

"Ово је дугорочна кампања. Не само против ове конкретне мреже, већ против њене идеологије", додао је амерички предсједник.

Као одраз неслагања Москве и Вашингтона о сукобу у Сирији и прије свега о улози предсједника Башара ел Асада, којег Русија подржава, Москва је на данашњи самит послала делегацију нижег ранга, предвођену замјеником амбасадора у УН Евгенијем Загајновим.

Русија ће сутра, у својству овомесечног председавајућег Савјета безбједности, и сама бити у УН домаћин скупа о борби против екстремизма. Супротно ставу руског предсједника Владимира Путина који сматра да је Асадов режим најбоља одбрана од Исламске државе, Обама је и данас поновио да побједа над том групом захтјева "новог (сиријског) лидера и инклузивну владу која ће ујединити сиријски народ у борби против терориста".

Учесници самита су, један за другим, понављали потребу хватања у коштац са екстремизмом, који јордански краљ Абдулах Други назвао "највећом колективном пријетњом нашег времена".

Генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је да најновији подаци свјетске организације говоре о седамдесетпостотном порасту броја страних бораца из више од 100 земаља у зонама сукоба.

Он је нагласио да су безбједносне и контратерористичке мјере кључне, али да је потребно и више од тога, укључујући и напор да се допре до младих људи. "Друшвене мреже су кључне. Морамо понудити противтежу очаравајућим песмама сирена које нуде авантуру, али доносе хорор - и које обећавају смисао, а доносе још већу биједу", рекао је Бан.