latinica  ћирилица
29/09/2015 |  20:34 | Аутор: Б92

Конгрес САД: Свједоци смо највеће глобалне конвергенције џихадиста у историји

Готово 30.000 људи, међу којима најмање 250 Американаца, напустило је своје земље да би се придружило исламистима у Сирији и Ираку, прије свега ИД.

То су показали резултати истраживања америчког Конгреса објављених данас.

Шестомјесечно истраживање које су спровеле демократе и републиканци из Одбора за унутрашњу безбједност Представничког дома, показало је да америчка влада нема нема добру стратегију у борби против тог проблема, наводи се у закључцима и позива на мјере, међу којима је боља размјена обавјештајних података у оквиру САД као и на међународном плану.

Број од 30.000 бораца, дуплиран је у односу на прошлогодишњи, док се, како наводе власти око 100 Американаца такође прикључило или покушало да се прикључи милитантима у Сирији и Ираку, преноси Ројтерс.

Само неколико десетина вратило се у САД, додаје британска агенција.

"Свједоци смо највеће глобалне конвергенција џихадиста у историји", наводи се у извјештају.

У њему се додаје да власти нису успјеле да спријече већину Американаца који су се прикључили милитантима у тој намјери, као и да нису пружиле помоћ локалним заједницама да препознају упозоравајуће сигнале.

У извјештају су, такође, критиковане власти страних држава, нарочито у Европи, јер нису предузеле мјере као што је скрининг путника с листе потенцијалних терориста или препознавање лажних пасоша.