latinica  ћирилица
29/09/2015 |  21:43 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Српски народ вијековима на косовском распећу

Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је на свечаној премијери документарног филма о страдању српског народа на Косову и Метохији "Ви идите, ја нећу!", да је српски народ вијековима "саразапет Христу" на косовском распећу, чиме је постао и остао Божији народ.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

- Само народи који се сараспињу Христу, који се пењу на његову голготу и постају причасници његове васкрсле жртве за живот свијета, су зрели историјски народи - рекао је владика Амфилохије у београдском Дому синдиката.

Он је поручио да је филм свједочанство о новом распећу Косова и да посебно говори о Милошу Ћирковићу, Србину из Пећи који је "као нови Обилић остао рекавши: `Ви идите, ја нећу` и себе жртвовао попут витезова на Косову 1389. године".

- Ово је обнављање оних слика које смо гледали нарочито 1999. године - одсечених глава, силованих девојака, закланих жена, спаљених храмова, хиљада домова, дима који се диже до небеса, то је нешто што припада апокалипси нашег времена - рекао је владика Амфилохије.

Хаџи-Александар Ђуровић, режисер филма снимљеног по књизи митрополита црногорско-приморског "Љетопис новог косовског распећа", рекао је да филм говори о вишевјековном страдању српског народа на Косову и Метохији, а посебно током погрома 1999. и 2004. године.

Он је навео да филм садржи интервјуе, међу којима са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом, архивски фото и видео материјал, неке необјављене снимке митрополита Амфилохије из тог доба, које су снимили свештеници који су га пратили, као и нове снимке начињене на Косову и Метохији.

У филму о вишевјековном страдању српског народа на Косову и Метохији, а посебно током погрома 1999. и 2004. године, осим патријарха Иринеја и митрополита Амфилогија, говоре и митрополит рашко-призренски Теодосије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, крушевачки Давид, игуманија Пећке Патријаршије мати Февронија, мајка Милоша Ћирковића и други.

Прича о Милошу Ћирковићу 38-годишњем шумару на Косову и Метохији, који је током рата 1999. године помагао као водич српским снагама, чини трећину филма.

Када се Војска СР Југославије јуна 1999. године повукла са Косова и Метохије, он је одбио да скине униформу и остао сам у свом селу и забарикадиран у родитељској кући, да се бори против шиптарских терориста, који су га даноноћно нападали.

Ту је, како се претпоставља, погинуо између 20. и 26. јуна, након што је ријечима "Ви идите, ја остајем", одбио молбу митрополита Амфилохија да се склони у Пећку патријаршију.

Милошево село је спаљено, а његово тијело никада није пронађено.

Митрополит Амфилохије: Борба Србије у УНЕСКО наставак отопра насиљу

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је борба Србије против чланства самопроглашеног Косова у Унеску наставак отпора против насиља и рушилаштва које је имало подршку великих сила.

- То је наставак отпора против насиља и рушилаштва, тоталитаризма и тероризма који је су, нажалост, подржале велике силе савременог свијета и који се наставља - рекао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, Србија нема другог пута него да се одупире, као што је и чинила, исто као и сам српски народ кроз своју историју.

Митрополит Амфилохије сматра да су данашњу мигрантску кризу или, како је рекао, "катастрофу библијских размјера" произвели исти они који су били актери злочина над српским народом на Косову и Метохији, бомбардовања Србије и Црне Горе и збивања у БиХ.

Митрополит је оцијенио да су дешавања у Азији, Сирији, Ираку и стотине хиљада избјеглица наставак исте приче и наставак истог злочина.

- Ево, враћа им се као бумеранг и сада не знају како ће - рекао је митрополит Амфилохије и додао да су "НАТО и Америка" изазвали мигрантску кризу.