latinica  ћирилица
30/09/2015 |  07:48 | Аутор: СРНА

Сијарто: Ограда није подигнута "из забаве"

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, одбацио је данас критике упућене његовој земљи због начина на који рјешава проблем с мигрантима и нагласио да одлука о градњи зида на граници није донесена "из забаве" већ ради заштите ЕУ.

"То није избјегличка или мигрантска криза, то је масовно кретање народа са неограниченим бројем људи. Европа није у стању да прими више стотина хиљада миграната и грешка је одређених чланица ЕУ који су их охрабривали да дођу", изјавио је Сијарто новинарима на маргинама Генералне скупштине УН.

Мађарска је затворила главну копнену руту за мигранте ка ЕУ , 15. септембра, када је блокирала границу са Србијом и мигранти су кренули преко Хрватске.

"Критике према Мађарској су непоштене и неоправдане. Ми то не чинимо из забаве. То није прва изграђена ограда и ако ћемо ми бити на мети критика онда то треба да буде случај и са другима", казао је Сијарто, указујући при том на америчку ограду са Мексиком, или на граници између Грчке и Турске.

Сијарто је најавио да ће Мађарска предложити "свјетске квоте" за преузимање избјеглица јер масован покрет људи резултат је међународних политичких одлука, а не само Европљана.