latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:26 | Аутор: Jutarnji list

Њемачки новинар: ИД спрема нуклеарни рат

Њемачки новинар који је провео 10 дана у Исламској држави тврди да џихадисти најозбиљније планирају нуклеарни холокауст којим би већину "невјерника" збрисали с лица земље.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

Јорген Тоденхофер је годинама критиковао америчку политику на Блиском истоку, па су челни људи тзв. калифата процијенили да Нијемац слободно може да посјети Исламску државу и врати се у домовину неповријеђен.

- Вјерујте ми, ти људи желе да покрену нуклеарни цунами против Запада и против било кога ко се противи њиховим плановима проширења калифата - рекао је Тоденхофер који припрема и књигу под називом '"Десет дана у Исламској држави", пише Јутарњи.хр.

Новинар је рекао да су џихадисти њему и сину одузели мобилне телефоне одмах при уласку у ИД. Али каже да је био спреман за то. Мјесецима прије доласка Тоденхофер је разговарао с џихадистима преко Скајпа и договарао своју посјету.

- Наравно да сам видио бројне бруталне снимке одрубљивања глава и свакако сам био у великој недоумици посљедњих неколико мјесеци. Међутим, одлуку сам донио и нисам хтио да одустанем - каже он.

Нијемац је описао шта је доживио у ИД.

- Људи живе у баракама, у уништеним кућама, па чак и јамама које су настале бомбардовањем. Ја сам спавао на тлу, али срећом имао сам пластични душек. Допустили су ми да унесем и врећу за спавање - прича он.

Кад је у питању уништење ИД, Тоденхофер није превелики оптимиста.

- То је најопаснија терористичка група коју сам икада видио. Реално, не видим начина како их зауставити. Можда их једино могу уништити Арапи, али нисам сигуран да су вољни да уђу у тај рат. Како вријеме пролази, ја сам све већи песимиста - објашњава он.

Упозорио је да је терористичка организација много опаснија и организованија него што се на западу мисли.

- Запад је драматично потцијенио ИД. Нема концепта, нема тактике, нема рјешења... Џихадисти су много опаснији и организованији него што западни челници мисле. Био сам у "мали милион" ратних зона по цијелом свијету, али никада нисам видио да су борци толико увјерени у коначну побједу - каже Тоденхофер.

Новинар је већину времена провео у Мосулу, али био је и у Раки, главном граду ИД.

- Брутални су. Екстремно брутални. И није ствар само у одрубљивању глава. Њихова религијска правила су њихова службена политика. Они најозбиљније причају о томе да морају да убију пола милијарде људи и сто одсто су увјерени да ће добити овај рат - прича он.

Тоденхофер је отишао тако далеко да је утврдио да ИД планира масовни геноцид људи који не желе да живе по њиховим правилима.

- Они желе само да убијају! Стотине милиона људи желе да елиминишу у име "вјерског чишћења". Хришћане, хиндусе, атеисте, јазиде... Жене и дјецу неће убити, њих желе да стрпају у робље. Према њиховом вјеровању, сви они који промовишу демократију, били муслимани или не, морају да буду убијени - каже он.

Новинар је на крају закључио да тоталитарни режим у ИД функционише савршено, поготово у Мосулу.

- Тамошњим сунитима је дефинитивно боље него у претходном режиму. Раније су их много више мучили - рекао је Тоденхофер и на крају закључио да ИД "жели да освоји свијет и да припремају највеће 'вјерско чишћење' у људској историји".