latinica  ћирилица
30/09/2015 |  11:00 | Аутор: ТАНЈУГ

На Хиландару најугроженији стари списи и иконе

На сједници одржаној у Хиландару, надлежна комисија Владе Србије је као приоритете у даљем раду издвојила покривање Бијелог конака и завршетак радова на овом здању до прољећа 2017. године.

Радови на реконструкцији Хиландара изведени су квалитетно и у складу са планом и програмом, закључила је комисија којој предсједава министар културе Иван Тасовац.

У наредних годину дана биће испитан терен на којем су Игуменарија и Дохија, да би се утврдила природа њихове нестабилности. Разговарано је и о укључивању више радника на терену како би се убрзали радови. Указано је и на лоше услове у ризници манастира, које је неопходно ријешити како би се сачувале манастирске драгоцјености. Проблем је што је у Хиландару влага изнад просјека и неопходно је да се угради потребна опрема. У манастирској ризници чувају се највриједније средњовјековне повеље, иконе, различити богослужбени предмети... Најугроженији су стари списи, иконе, као и други значајни предмети од дрвета и текстила.

Министар је подсјетио да се од 2004. говори о великој реконструкцији Хиландара послије пожара.

- Наравно да ће се санирати посљедице - навео је Тасовац - али Хиландар је живи организам, који мора и даље да се развија.

Игуман Методије задовољан је што се реконструкција неће завршити изградњом конака који су изгорјели, већ ће се обнова Хиландара наставити.