latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:42 | Аутор: СРНА

Беванда: Покренути процес спровођења споразума о сукцесији

Процес спровођења споразума о сукцесији неопходно је што прије покренути са мртве тачке, јер је посљедњи састанак Сталног заједничког одбора земаља насљедница бивше СФРЈ одржан 2009. године, рекао је данас министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да је, према редосљеду, БиХ домаћин наредног састанка који је планиран за 11. новембар, па су у току договори са земљама насљедницама о предстојећем састанку.

Беванда, који је високи представник за БиХ у Сталном заједничком одбору, нагласио је да је за БиХ, као домаћина сљедећег састанка одбора, важно да што прије буду окончане све припреме и да овлаштени представници формирају експертске тимове како би што квалитетније били припремљени извјештаји по анексима.

Због планираног скорог одржавања састанка Сталног заједничког одбора високих представника земаља насљедница бивше СФРЈ, Беванда је одржао састанак са члановима преговарачких тимова за спровођење споразума о сукцесији.

На састанку су били присутни замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић /за анекс А/, секретар Министарства иностраних послова Аднан Хаџикапетановић /анекс Б/, вршилац дужности директора Архива БиХ Шимун Новаковић /анекс Д/ и министар правде у Савјету министара БиХ Јосип Грубеша /анекс Г/.

Оправдано одсутна била је вицегувернер Централне банке БиХ Анкица Колобарић, овлаштени представник за анекс Ц.

Овлаштени представници по анексима Споразума о сукцесији извијестили су Беванду о досадашњем раду и договорима који су постигнути, као и о састанцима који су одржани у претходном периоду са представницима земаља насљедница бивше СФРЈ.