latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:52 | Аутор: СРНА

ЕУ: Авганистан наредна мета "Исламске државе"

Специјални представник ЕУ за Авганистан Франц-Микаел Мелбин упозорио је данас да напредовање џихадиста из "Исламске државе" у тој земљи мора бити брзо заустављено како би се спријечило понављање грешака начињених у Сирији.

Дански дипломата рекао је њемачком дневнику "Велт" да "Исламска држава" у склопу кампање започете прије годину дана напредује у областима Авганистана које су најтеже за контролу.

"Према идеологији те групације, коначна, одлучна битка води ка њиховом правом циљу, установљавању исламског калифата и десиће се у том дијелу свијета", напомиње Мелбин.

Према његовим наводима, након више неуспјеха ове године, "Исламска држава" се у протеклих неколико седмица прегруписала и "врши разарања у провинцији Нангар, на истоку Авганистана, гдје убија племенске лидере, бори се са талибанима, као таоце држи комплетне породице и уводи роигорозна правила за жене".

Мелбин је нагласио да су авганистанске безбједносне снаге узвратиле али да су преоптерећене операцијама против талибана у другим регионима.

Он је оцијенио да "Исламска држава" још не представља стратешку пријетњу у Авганистану али додатно компликује политичку ситуацију "јер има утицај на став Владе и побуњеника у мировним преговорима".

Мелбин сматра да Запад мора да хитно изнесе контрастратегију а да авганистанске власти морају да пронађу начин да ослабе бренд "Исламске државе" и њихове политичке основе "изграђене на страху и пропаганди".

Мелбин, такође, истиче да ваздушни удари и копнене снаге неће бити довољни да поразе милитанте и у областима подложним утицају "Исламске државе" морају дјеловати упоредо са побољшаним радом локалне администрације и државних служби.