latinica  ћирилица
30/09/2015 |  18:15 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: За мигрантску кризу потребно још 330 милиона евра

Европске земље треба да обезбиједе додатних 330,7 милиона евра у буџет ЕУ како би испунили обећане договоре на мигрантску кризу, саопштено је данас из Европске комисије.

Европска комисија данас је предложила амандмане на буџет за финансирање поменутих мјера, али су национални доприноси за европску касу чест извор несугласица између Брисела и чланица европског блока.

- Наставићемо да радимо на доношењу заједничких, европских рјешења, истакао је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Фондови ће бити комбиновани са 70,6 милиона евра које је ЕУ намијенила за ванредну подршку најугроженијим земљама, за ангажовање 120 особа за пограничну Агенцију "Фронтекс", Европол и Европску канцеларију за азил /ЕАСО/ те да се пружи додатна помоћ земљама изван европског блока у које су стигле сиријске избјеглице.

Осим тога, Европска комисија планира да пошаље додатних 400 милиона евра помоћи земљама изван ЕУ и хуманитарним организацијама ангажованим у избјегличким камповима, посебно Високом комесаријату УН за избјеглице и Свјетском програму за храну.

Владе ЕУ и Европски парламент морају да дају своје одобрење прије нешто што већи дио од 801,3 милиона евра може бити упућен. Европска комисија позвала је обје стране да убрзају процедуру за доношење одлука. /крај/дл