latinica  ћирилица
30/09/2015 |  22:05 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија спремна за савремене безбједносне изазове

Србија је чврсто опредијељена да одговори савременим безбједносним изазовима, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас у Њујорку у оквиру Отворене дебате Савјета безбједности УН о очувању мира и безбједности на Блиском истоку и Сјеверној Африци.
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

"Свјесни комплексности и повезаности унутрашњих криза и њиховог утицаја на стварање простора за развој терористичких активности, одлучни смо да своје напоре координишемо на ширем међународном плану с циљем свеобухватног одговора", навео је Дачић.

Он је истакао да Србија подржава координисано дјеловање кроз институције система УН које су неспоран лидер у свјетским оквирима на овом плану, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић је додао да Србија има вишедеценијске пријатеље, што је још један од разлога за њено опредјељење за конструктиван допринос, у координацији са партнерима широм свијета.

"Желим да посебно захвалим Руској Федерацији, нарочито министру /Сергеју/ Лаврову за организовање овог значајног састанка, чије одржавање потврђује неопходност континуиране пажње и посвећености чланица УН питањима регионалне и глобалне безбедности, управо имајући у виду да живимо у свету растуће глобалне међузависности", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је посљедица ових криза талас миграната из сукобима захваћених земаља који није мимоишао Србију, јер се нашла на главној рути кретања миграната.

"Независно од овог новог таласа, Србија на својој територији има 44.000 избјеглица из Хрватске и БиХ о којима брине већ двије деценије, као и 204.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије", рекао је Дачић.