latinica  ћирилица
01/10/2015 |  07:49 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о страдању заробљених Срба са Троврха

У Окружном суду у Источном Сарајеву данас би требало да буде настављено суђење четворици бивших припадника такозване Армије БиХ, оптуженим за убиства горажданских Срба заробљених на релеју Троврх 1992. године.
Окружни суд у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com) -
Окружни суд у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com)

Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву терети некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда Аџема, Омера Угљешу, Сенада Халиловића и Суљу Каркеља за учешће у убиствима ратних заробљеника Бошка и Ђоке Ласице, Његоша Ћехе, Које Вуковића, Бранислава и Будимира Тодоровића, Тиослава Радовића и Ратомира Клачара.

Они су заробљени у августу 1992. године на брду Троврх код Горажда, одведени у горажданску полицијску станицу, гдје су и убијени.

На рочишту одржаном 17. септембра, свједок Тужилаштва Месуд Кумро потврдио је да је у свом дневном извјештају навео да су међу војницима којима је предао заробљене Србе са Троврха била и четворица оптужених за убиство заробљеника, због чега се у Окружном суду води поступак против њих.

Кумро, који је у том периоду био командир Саобраћајне полиције у горажданској полицијској станици, рекао је да не зна када су заробљени са Троврха доведени и да није знао о коме је било ријеч.

"Касније сам у пролазу чуо да су војници. Били су закључани, а кључеве су чували дежурни полицајци", изјавио је Кумро.

Он је испричао да му је дежурни полицајац телефоном јавио да су неки војници, без писане наредбе и овлаштења, дошли по људе са Троврха.

Пошто је рекао да се без наредбе нико не може изводити из полицијске станице, Кумро је навео да је дежурни полицајац нешто касније утврдио да је војна команда наредила преузимање затвореника.

Он је нагласио да полиција није требало да има било какве везе са овим лицима јер их је војска заробила војска, а довела их је у Полицијску станицу јер није имала гдје друго.

Кумро је додао да не зна колико су дуго Срби са Троврха били затворени и гдје су одведени.

На претходном рочишту прочитан је и исказ преминулог свједока бившег инспектора за општи криминалитет у СЈБ Горажде Самира Џебе, који је дао Центру јавне безбједности Источно Сарајево.

"Сазнао сам да су ту затворена лица са Троврха, која су послије одведена. Чуо сам да је Клачар извршио самоубиство у `Силосу`, а све информације имали су припадници војне безбједности који су их тамо испитивали. СЈБ са тим није имала ништа", наводи се у Џебином исказу.

У изјави је навео како је чуо да је довођење заробљених Срба са Троврха било евидентирано, али да је неко ту страницу исцијепао.

Тужилац Тарик Црнкић за данас је најавио саслушање још три свједока.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.