latinica  ћирилица
01/10/2015 |  07:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери-Лавров: Војни састанак САД и Русије о Сирији можда већ данас

Америчка и руска војска ће можда већ данас одржати састанак о томе како да избјегну случајни конфликт током својих одвојених ваздушних удара у Сирији, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

"Сложили смо се да је императив да што прије, а можда већ данас, одржимо разговоре између представника наших војски о избјегавању конфликта", рекао је Кери на заједничком обраћању новинарима са Лавровом у сједишту Уједињених нација у Њујорку, а пренијела агенција АФП.

Кери је навео да су, упркос забринутости званичног Вашингтона у вези са подршком Русије сиријском предсједнику Башару Асаду и руским избором циљева у њиховој тек започетој кампањи ваздушних удара у Сирији, Лавров и он унаприједили идеје о убрзању политичког процеса у тој земљи.

"Сви желимо да Сирија буде демократска, уједињена, секуларна држава, која ће бити дом за све етничке групе чија ће права бити загарантована, али међу нама постоје неке разлике кад је ријеч о детаљима за то како то постићи", изјавио је Лавров.

Кери је додао да ће Лавров и он представити приједлоге предсједницима својих држава, Бараку Обами и Владимиру Путину, и да ће остати у контакту док двије стране буду рјешавале међусобне разлике.

"Сигурно ћемо и даље бити у контакту о овој теми, зато што смо се такође сложили да је императив да се нађе рјешење и на сваки начин избјегне ескалација", рекао је Кери.

Русија је јуче први пут извршила ваздушне ударе на циљеве Исламске државе у Сирији, али званични Вашингтон и сиријска опозиција наводе да су у тим нападима погођени положаји умјерених сиријских побуњеника.

Лавров: Сиријци треба да одреде Асадову судбину

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Москва инсистира на томе да судбину сиријског предсједника Башара ел Асада треба да одреде Сиријци.

"Наш став је јасан - ми не тражимо промјену режима, нити расправљамо о судбини легитимног предсједника једне суверене земље. Грађани те земље треба да одреде судбину свог предсједника. О томе смо данас, такође, разговарали", рекао је Лавров послије састанка са америчким државним секретаром Џоном Керијем у Њујорку.

Лавров је истакао да је најважније обезбиједити да се све политичке снаге - које су на власти и опозиција - сложе о основним животним стварима.

"Послије тога могуће је да се разговара о персоналним питањима у много више релаксираној атмосфери", навео је Лавров, пренијела је агенција Тас.

Русија и САД слажу се о циљевима рјешења сиријског конфликта, али се не слажу о начину за њихово постизање, рекао је Лавров

Лавров је, такође, рекао да Кери није присуствовао састанку шефова дипломатије Русије и Сирије, одржаног на маргинама Генералне скупштине УН. "Није присуствовао састанку, отишао је у своју собу", истакао је Лавров.