latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Европи пријети дестабилизација због избјегличке кризе

Премијер Мађарске Виктор Орбан упозорио је у Уједињеним нацијама да ће Европа бити дестабилизована уколико се масовни прилив избјеглица и миграната настави несмањеном жестином.
Виктор Орбан - Фото: AP
Виктор ОрбанФото: AP

"Уколико не буде промјене у актуелним трендовима прилива, Европа ће бити дестабилизована", рекао је Орбан синоћ на састанку сазваном како би се договорио глобални одговор на избјегличку кризу, пренијела је агенција АФП.

У току је интензивна дипломатска дебата око начина за окончање рата у Сирији, усљед којег је ту земљу напустило четири милиона људи и кренуло према богатим европским земљама, што је резултовало избјегличком кризом.

Мађарска је заузела тврд став по питању прилива избјеглица, па је подигла ограду на својој граници са Србијом како би спријечила њихов улазак, подсјећа АФП.

Орбан је позвао генералног секретара Бан Ки-муна да покрене преговоре о подјели терета прилива избјеглица тако што ће бити одређене глобалне квоте за прихват избјеглица.

"Желим да будем јасан: Европа неће моћи сама да понесе тај терет", истакао је мађарски премијер.
Рјешење избегличке кризе ће захтијевати посвећење веће пажње ојачању мира и економског развоја како би "људима били враћени њихови домови и њихова земља", рекао је Орбан.

"Наш циљ не може да буде да им пружимо нови европски живот", истакао је он.