latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:14 | Аутор: Блиц

Ухапшен српски хакер којег су јурили агенти ФБИ

Стефан Стојановић (20) ухапшен је због сумње да је изнудио 40.000 долара од једне америчке фирме у чију је рачунарску мрежу провалио.
Хакер (илустрација) -
Хакер (илустрација)

Хапшење је изведено у координацији са Тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала и захваљујући размјени података са ФБИ.

Како “Блиц“ сазнаје, осумњичени иначе ради у једној београдској фирми која се бави софтверима, а у Америци је имао мрежу саучесника, који су ухапшени у акцији тамошње полиције.


Стојановић користио тзв. безбједносне пропусте на интернету (penetration testing) како би упадао у системе фирме. Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала.

- Стојановић је у мају, користећи безбједносне пропусте на интернету, приступио серверима једне америчке фирме и измијенио лозинке запослених, а након тога уцјењивао власника да му неће дозволити приступ серверима док му не уплати 40.000 долара - саопштио је МУП.

Након добијених инструкција за плаћање од осумњиченог, власник фирме, иначе Американац српског поријекла, уплатио је новац, и случај пријавио полицији. Код саучесника у САД нађен је дио новца.

- Стојановић је ухапшен рано ујутру док је сједио у кући и радио на три рачунара. Поред њега је била пуна пепељара опушака. Вјероватно је радио цијеле ноћи - кажу у истрази.