latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

КиМ: Срби траже посебан суд за узурпирану имовину

Представници Срба у косовским институцијама најавили су данас да ће затражити формирање посебног суда или посебне судске јединице који би се искључиво бавили питањем узурпиране имовине на Косову.
Пећ - Фото: архив
ПећФото: архив

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић рекао је  да ће подршку за такву идеју покушати да добије на међуминистарској групи за повратак расељених, али и од министра правде Хајредина Кућија и осталих представника власти у Приштини.
 Јевтић је казао да је, према подацима са којима располаже, поднесено 19.000 пријава судовима на Косову због узурпиране имовине и да Министарство за повратак и заједнице у сарадњи са ОЕБС-ом на Косову анализира овај проблем.
 Анализа ће, како је најавио, бити представљена на састанку међуминистарске групе за повратак и као таква достављена и косовском министарству правде.
 "Постоји много случајева да се и након подношења пријава због узурпиране имовине није кренуло у процес рјешавања тих проблема, што је посебно забрињавајуће", рекао је Јевтић и подсјетио да на Косову постоје судске одлуке које је оцијенио "у најмању руку неочекиваним".
 Као пример таквих одлука навео је пресуду једној српској породици у Призрену која је добила на суду да имовина треба да им буде враћена, али је суд пресудио да кућа која је у међувремену изграђена на њиховом имању треба да буде порушена и да трошкове сноси српска породица што је, како је казао, апсурдно.

 Аналитичар Петар Милетић рекао је Тањугу да би било добро ако би Срби у косовским институција успели да реализују идеју о формирању посебног суда или судске јединице која би се бавила питањем узурпиране српске имовине.
 "Било би добро, не знам колико је реално. Постоји при Врховном суду Косова посебна комора која се бави проблемом имовине не само Срба већ проблемом имовине свих грађана Косова", подсјетио је Милетић.
 Милетић који је бивши потпредсједник Скупштине Косова нагласио да би, ако би Срби у косовским институцијама "били у стању да изгурају таву једну иницијативу", то свакако била добра вијест.