latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен пољопривредни сајам у Приштини, излажу и српске фирме

У Приштини је данас отворен Међународни пољопривредни сајам на којем излаже и 20 компанија из централне Србије, које су на Косово дошле у организацији Привредне коморе Србије (ПКС).
Сајам привреде у Приштини - Фото: ТАНЈУГ
Сајам привреде у ПриштиниФото: ТАНЈУГ

Предсjедник ПКС Марко Чадеж изјавио је да привредна сарадња мора да постоји, да су  привредедвије земље много више повезане него што мислимо и да наше команије имају тржиште у цијелом региону.

"То је природно тржиште и морамо сарађивати и тражити заједничке путеве како би могли да отварамо нове послове и да ширимо послове", рекао је Чадеж.

Предсједник ПКС је оценио да су од изузетног значаја састанци на сајмовма оваквог типа и презентација онога што компаније могу да понуде, да нађу своје партнере и да заједнички праве посао.

Са друге стране, оно што је важно је да из таквих партнерстава и такве сарадње омогућимо и неке нове заједничке инвестиционе подухвате партнера из цијелог региона, рекао је Чадеж.

На Међународном пољопривредном сајму у Приштини излаже више од 100 излагача, а догађај је потпомогао СПАРК-а чији представник Амир Тусуни рекао Танјугу да је овај сајам изузетно значајан, нарочито за произвођаче пољопривредних и прехрамбених производа.

"Ово радимо већ неколико пута заједно са Привредним коморама Косова и Привредном комором Србије. Довели смо већи број компанија из Србије да излажу своје производе овде. Присутно је њих око 20 који излажу своје производе, што је значајно јер на тај начин је омогућен лакши приступ тржишту и бољи услови за упознавање са купцима и са косовским тржиштем", рекао је Тусуни.

Свечаном отварању Сајма пољопривреде у Приштини присуствовали су, поред представника косовске и српске привредне коморе, привредници, представници косовске владе и други.

За вријеме званичне церемоније отварања сајма у Приштини био је обезбијеђен албанско-енглески превод, али не и превод на српски језик, иако је то један од три званична језика на Косову.