latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Авганистанске снаге преузеле контролу над Кундузом

Авганистанске владине снаге преузеле су контролу на Кундузом, стратешки важном граду на сјеверу Авганистана, који су почетком седмице освојили талибани, саопштили су званичници.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Седик Седики изјавио је да операција "чишћења града и даље траје", додајући да би то могло да потраје неколико дана.

Седики је рекао да је заједничка операција војске и полиције покренута касно синоћ и да је "град освојен до 3.30 часова", пренијела је агенција АП.

Према његовим ријечима, око 200 талибанских бораца погинуло је у сукобима.

Седики, међутим, није навео да ли има жртава међу владиним снагама.

У Кундуз су јуче стигле и специјалне снаге НАТО-а као подршка авганистанским војницима.

Снаге авганистанске владе кренуле су прије два дана у контраофанзиву ради враћања контроле над Кундузом изгубљене претходног дана. 

Офанзива неколико стотина екстремиста на тај град од близу 300.000 становника, на стратешкој раскрсници која повезује Авганистан и Пакистан, Кину и Средњу Азију, почела је 28. септембра. До вечери је заузето више од пола градске територије, а потом су талибани преузели и потпуну контролу.

Кундуз је један од највећих и најбогатијих градова Авганистана, а истоимена провинција једна је од житница те земље. То је прва урбана област коју су талибани заузели од инвазије коју су предводиле САД 2001. године и њиховог накнадног свргавања с власти, и најозбиљнији неуспјех владе предсједника Ашрафа Ганија од његовог доласка на власт прије годину дана.

У Кундузу се стиче неколико стратешки важних путева на граници провинције са Таџикистаном.